Artvin’de tabiatın katledildiği HES projeleri ve plansız yapılan yol çalışmaları felâket getirdi. 9 menfezin bir tanesinden su akışı sağlanırken, Uzmanlar çevreye yapılan müdahalelerin büyük felâketlere sebep olacağını belirtiyor.
Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki yaşanan sel felâketinde 8 kişi öldü. Şehre giden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 4 aylık yağışın 6 saatte düştüğünü söyledi. Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerini etkileyen yağış sonucunda bölgedeki dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Özellikle metrekareye 255 kilogram yağışın düştüğü Hopa ilçesinde büyük yıkımın meydana geldiği sel sebebiyle, Hopa’nın Rize, Artvin ve Sarp Sınır Kapısı ile bağlantısı kesildi. Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada “12 saatte, saatte 250 milimetre, metrekareye 255 kilogram yağış düştü. Bu gerçekten bizim hesaplara göre, 500 yılda bir debinin geldiği tahmin ediliyor. Felâket neticesinde maalesef bazı heyelanlar oldu, altı vatandaşımızı heyelanda kaybettik, iki vatandaşımız ayrıca selde hayatını kaybetti” dedi.
ÖLENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU
Hopa’daki selde ölenlerin kimlikleri belli oldu. Yapılan açıklamaya göre sel sebebiyle ölenlerin isimleri ve yaşları şu şekilde açıklandı: “Hacer Kara (56), Altan Kara (60), Funda Toksoy (41), Sabri Acıbadem (41), Nermin Demir (59), Emniyet Gedik (55), Ünsal Gedik (41), Erdal Eren Gedik (17).”
BİRİ MUTFAKTA, DİĞERİ KAPI ALTINDA
Heyelan sonucu toprakla örtülen evde ölen 3 kişiyi çıkartanlar arasında bulunan Yaşar Keskin, “Evde 6 kişiydiler. Toprak kaydı, ev ve bahçe tamamen gitti, 3 kişi öldü. Olay sonrası çocuğu kapının altından çıkarttık. Sel yukardan koparak geldi, bir kişiyi de mutfaktan çıkarttık. Ev toprakla dolmuştu” diye konuştu.
BİNA SANİYEDE YIKILDI
Heyelanda ölen 59 yaşındaki Nermin Demir’in 4 katlı evinin yıkılmasına şahit olduğunu belirten Yukarı Kuledibi Mahallesi Camii İmamı Mustafa Yılmaz şunları anlattı: “Olay saat 23.30 sıralarında oldu. Kuvvetli yağmur yağıyordu, ırmak tamamen sularla doldu taştı. Çay bahçesinin başından heyelanın gelmesiyle bir saniye içerisinde 4 katlı ev yerle bir oldu. Evde bir kişi vardı. Benim de ahırım yıkıldı, hayvanlarım ahırda kaldı. Telef olmaktan son anda kurtardık. Ölen teyzemize Allah rahmet eylesin, çok üzüldük. Binanın yıkılışına tanık oldum. Bir saniyede ev yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri geldi ve evdeki teyzemizin cesedini çıkardı.”
“MENFEZLER KAPALI” İDDİASI
Çevre sakinlerinden Süleyman Topal ise yoldaki menfezlerin yetkililere defalarca yazı yazmalarına rağmen açılmadığını ileri sürerek şöyle konuştu: “Burada sonradan yapılan yolu 15 metre yükselttiler. Haliyle arka kısımlar düşük kaldı. Karayollarının 9 menfezi var. 9 menfez tek tek kapanmış durumda. İlerde tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Belediyeye, DSİ’ye ve diğer yetkililerin hepsine tek tek fotoğraflı dilekçe verdik. Dilekçeler geri geldi; bize ‘yapılacak’ denildi. 3 yıldır yapılacak hâlâ. Üçüncü afeti görüyorum burada. Bu nasıl iştir?”
UYARILAR DİKKATE ALINMADI
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’ndan (ÇOM) yapılan açıklamada, yetkililerin çevre mühendislerinin uyarılarına kulak tıkadıkları belirtilerek, felâketin oluşmasında Karadeniz sahil şeridinin ‘yol’ yapılması ve bölgenin Hidroelektrik Santralleriyle (HES) doldurulmasının etkili olduğu vurgulandı. Karadeniz’in heyelan bölgesi olduğu hatırlatılan açıklamada, tabiata yapılan müdahalelerin daha büyük felâketlere yol açacağı uyarısında bulunuldu.
Açıklamada, “Mevcut iktidar bu felâketlerden ders almak bir kenara, doğa katliâmına daha da hız vererek yeşil yol çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu yanlıştan biran önce vazgeçilmelidir. Son 13 yıllık dönemde bu saydıklarımın hepsi AKP iktidarının elinde olduğu için çevre felaketlerinin de baş sorumlusu AKP’dir” denildi.
İşte, Yeni Asya'nın manşeti:
YORUMLAR