Reklam

Sürücülere buzlu yol sürüşü için altın öneriler

Güvenli sürüş teknikleri uzmanından kaza riskinin arttığı şu günlerde karlı ve buzlu yolda sürüş için hayat kurtaracak öneriler

Sürücülere buzlu yol sürüşü için altın öneriler

Güvenli sürüş teknikleri uzmanından kaza riskinin arttığı şu günlerde karlı ve buzlu yolda sürüş için hayat kurtaracak öneriler

Sürücülere buzlu yol sürüşü için altın öneriler
10 Ocak 2015 - 11:37

Türkiye'yi etkisi altına alan soğuk havanın etkisiyle yaşanan kar yağışı ve buzlanma yollarda kaza riskini artırdı. Uzmanlar, riskli koşullarda güvenli sürüş için yapılması gerekenlere ilişkin önerilerde bulundu.

Güvenli sürüş teknikleri uzmanı Özgül Sular AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış koşullarında kaza riskinin iki kat arttığını, emniyetli bir şekilde seyahat için tedbirlerin yola çıkmadan alınmaya başlanması gerektiğini vurguladı.

"Kış lastikleri kar yağdığında kullanılır" şeklinde yaygın ama yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Sular, hava sıcaklığının 7 dereceden az olduğu günlerde kış lastiğinin kullanılması gerektiğini söyledi. Sular, soğuk havaların yaz lastiklerinin performansını düşürdüğünü, dar tabanlı kış lastiklerinin kara en iyi tutunmayı sağladığını, diş derinliği 4 milimetreden az lastiklerle güvenli sürüş sağlanamayacağını kaydetti.

Yola çıkmadan önce lastik hava basıncının kontrol edilmesinin hayat kurtardığını belirten Sular, "Sürücüler hava soğuduğunda lastiğin yere daha iyi tutunması için hava basıncını düşürmeyi düşünürler. Bu da yanlış bir uygulama. Lastik hava basınçları fabrika hava değerlerinde korunmalı. Lastik hava basıncını düşürerek yaz lastiği kış lastiği moduna döndüremezsiniz" diye konuştu.

Sular, sileceklerin sürücünün görüşünü doğrudan etkileyen unsurlardan olduğunu vurgulayarak, iyi görüş için sileceklerin 6 ayda bir değiştirilmesinin fayda sağlayacağını söyledi.

- "Kalın montlar riskli"

Kışın birçok sürücünün kalın montlarla direksiyon başına geçtiğini dile getiren Sular, şunları kaydetti:


"Oturma pozisyonuna bağlı mont üzerinde bolluk oluşur. O bolluk nedeniyle sürücülerin giydiği kalın montlar, kaza anında emniyet kemerinin işlevini yerine getirememesine neden olur. Dolayısıyla sürüşe hazırlık için montu çıkaracağız. Emniyet kemerimizi montun altından geçecek şekilde hazırlayacağız."

Sular, buzlu yollarda ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınılması gerektiğinin altını çizerek, bu hareketlerin savrulma ve kayma riskini artıracağını ifade etti.

Türkiye'de kazaların birçoğunun takip mesafesinin doğru ayarlanmamasından kaynaklandığını vurgulayan Sular, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Takip mesafesi yeterli ayarlanamadığında acil frene ihtiyaç olacaktır ki karlı, buzlu yollarda o da risktir. Sürücüler 'benim aracımda kış lastiği var, ABS (Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi) var, kışın da olsa hemen dururum' inanışından kurtulsun. Araçlarında ABS fren sisteminin olması yola tutunduğu ölçüde faydalıdır."

- "Bu şartlarda kaza riski yüzde 60-70 oranında artıyor"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, karlı, buzlu yollarda kaza riskini yüzde 60-70 oranında artırdığını kaydetti.

Bu şartlarda güvenli sürüş için aracın gerekli bakımlarının yapmasının hayati önem taşıdığını belirten Anık, "Mutlaka ileri sürüş tekniklerin de bilinmesi gerek. Özellikle ticari araç kullananların bu konuda bilgi edinmesi lazım. Biz taksi sürücüleriyle ilgili böyle bir çalışma yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

TRT HABER

Bu haber 759 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum