Singapur , dang humması vakalarına yol açan sivrisineklerle yine sivrisinekleri kullanarak mücadele ediyor.
Singapur'da tropik dang hastalığı vakalarının rekor seviyeye ulaşması sonrası yetkililer sivrisineklerin yaydığı dang virüsüyle yine sivrisinekleri kullanarak mücadele etmeye çalışıyor.
Dang virüsü nadir olarak ölümcül olsa da enfekte olmuş sivrisineklerce taşınıyor ve insanlara bulaştırılıyor.
Sivirisnekleri salan özel bir cihaz ise düğmesine basıldıktan sonra açılan kapağından laboratuvarda büyütülmüş erkek sivrisinekleri doğaya salıyor.
Singapur'un özel olarak ürettiği bu erkek sivrisinekler doğaya salındıktan sonra dişi sivrisineklerle çiftleşiyor ancak dişiler üreyemiyorlar.
Çünkü bu erkek sivrisinekler dişilerin yumurtalarının çatlamasını önleyen bir bakteri taşıyor. Adını bu bakteriden alan "Wolbachia projesini" yürüten yetkili Ng Lee Ching bu sineklerin vahşi doğadaki erkeklerle rekabet etmesini ve dişilerle çiftleşerek sivrisinek nüfusunu yavaş yavaş azaltmayı hedefliyor.
Ching, Singapur'un bazı bölgelerinde bu teknikle sivrisinek nüfusunu yüzde 90 oranında azaltmayı başardıklarını da söyledi.
Yetkililer Dang humması riskinin yüksek olduğu düşünülen bölgelerde her hafta burada yaşayan her kişi başına 6 erkek sivrisinek bıraktıklarını da belirtti.
Benzer bir strateji Avustralya'da başarılı olsa da bazı uzmanlar bunun yoğun kentsel nüfusa sahip Singapur'da bazı engellerle karşılaşacağını vurguluyor.
YORUMLAR