Şubat ayında hayata geçecek Whatsapp kullanım şartlarındaki değişikliklerin ne anlama geldiğine ilişkin Bilişim Uzmanı ve Yazar Füsun Sarp Nebil, Haber Aktüel’de ARTI TV’ye değerlendirmelerde bulundu. Bilişim Uzmanı Nebil, bir yere veri verirken hangi veriyi veriyoruz bunun farkında olmamız gerektiğini söylerken, alternatif uygulamalar içinde ise Telegram ve Signal’in güvenilir olduğunu ancak Telegram’ın daha gelişmiş olduğunu belirtti.
Şubat ayında hayata geçecek Whatsapp kullanım şartlarındaki değişiklikleri içeren sözleşmeye ilişkin konuşan Bilişim Uzmanı ve Yazar Füsun Sarp Nebil, ‘Whatsapp'ı silmeli miyiz?’ sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Whatsapp, 2014 yılında Facebook tarafından satın alındı. 2016'da bugün olduğu gibi bir güncelleme yayınladı. O güncelleme sonrası şirketin iki kurucusu satın almadan sonra şirketten ayrıldılar. Ayrılırken de Mark Zuckerberg’in bu verileri kullanım şeklinden hoşlanmadıklarını söyleyerek ayrıldılar. Bu tarihten itibaren Whatsapp güvenirliğini yitirdi. Kullanıcılar bunun bilincinde olarak, uygulamayı kullanmaları gerekiyor.
GÖLGE PROFİL NEDİR?
“Biz şimdi yeni sözleşmesine baktığımızda Whatsapp verileri Facebook ile paylaşmak istiyor. Facebook'taki veriler ise şimdiye kadar bir hayli kötüye kullanıyor diye bir yorum var. Örneğin, Gölge Profil diye bir şey var. Gölge Profil, sizin vermediğiniz verileri de topluyor. Nerden topluyor? Geçtiğimiz günlerde Apple bir güncelleme yaptı ve uygulama dükkânından yüklenen tüm uygulamaların aldığı verileri şeffaf olarak kullanıcılara göstermeye başladı. Örnek olarak da Facebook'u gösterdi. Facebook'un nasıl veriler topladığına baktığımızda ise, sadece kendi uygulamasına değil, cep telefonunuzda hangi uygulamalar varsa hepsinde ne yaptığınıza bakıyor.
‘OY KULLANMADA İNSANLARI YANILTIYOR’
Facebook’un bu kadar çok veriyi toplamasının doğru olmadığını belirten Nebil, “Dolayısıyla bu kadar çok veri toplaması doğru mu? Tabi ki değil. Facebook reklam için bir veri topluyor kabul, bunun karşılığında biz de ücretsiz kullanıyoruz. Üstelik bu konuda sabıkalı olduğunu da biliyoruz. Verilerin insanları yanıltmak oy vermelerini sağlamak için yanıltmada kullanıldığı görüyoruz. Whatsapp sonuçta kendini güncellemeye alışıyor ama Facebook'un gerçekte ne yapmak istediğini iyi anlamamız lazım.” dedi.
‘DİĞER UYGULAMALARDA SİGNAL ALTYAPISINI KULLANIYOR’
Nebil, ‘Hangi uygulamalar güvenli?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Çok sayıda uygulama var. Signal alt yapısıyla çalışıyor birçok uygulama. Örneğin, Whatsapp'ta da Signal kullanılıyor. Uçtan uça şifreleme konusunda. Bu 2010'larda iki güvenlikçi bir robotikçi olan kişiler tarafından başlatılan iki farklı uygulama söz konusu. Biri mesajlaşma ve diğeri sesle ilgili iki farklı uygulamanın birleştirildiği bir alt yapı Signal. Sadece uygulamadan bahsetmiyorum, altyapıdan bahsediyorum. Bu altyapıyı birçok uygulama kullanıyor. Skype'nin altında da Signal var. Ben o yüzden Signal'i öneriyorum açık kaynak olması nedeniyle. Signal altyapısının sahipleri tarafından kurulmuş olması.
‘İKİSİ DE GÜVENLİ AMA TELEGRAM DAHA GELİŞMİŞ’
“Onun dışında Telegram var. Rus Bilgisayar Programcısı Pavel Durov'un uygulaması. Pavel aslında önce Facebook benzeri sosyal medya olan VK'yi geliştirdi. Bu ülkemizde de çalışıyor. Sonra Rus hükümetiyle verilerin verilmesi konusunda takıştı ve Avrupa'ya taşındı. Onun Telegram uygulaması da bir hayli iyi. Signal daha yeni olduğu için bazı konularda daha gelişmesi gerekiyor. Ama Telegram'ın hem Signal'de hem de Whatsapp'ta olmayan daha gelişmiş özellikler var. Sonuçta bunlar kullanılabilir. Bu uygulamaların da daha sonraki zamanlarda verileri paylaşma olasılığı var tabii. Whatsapp bir zamanlar için en güvenilir olan iletişim uygulamalarından biriydi. Uçtan uça çünkü. Ama nereye kadar? 2016'daki o güncellemeden sonra. Bu uygulamalar satılıyor, başkaları alıyor, yeni sahipleri farklı türlü kullanıyor.
‘HANGİ VERİYİ VERİYORUZ FARKINDA OLMALIYIZ’
Yani ortaya çıkan bir durum da şu. Amerikan Ordusunun istihbarat ekibinin bütün müslümanlık uygulamalarından, kıbleyi gösteren, namaz saatlerini veren veya müslüman eş bulma sitelerinden veri satın aldığı ortaya çıktı. Bu verileri Amerikan Ordusu gerçekten önemli olduğu için alıyor. Bizim bu konuda farkındalığı geliştirmemiz lazım. Yani bir yere veri verirken hangi veriyi veriyoruz buna istekli miyiz bunun farkında olmalıyız.
ARTI GERÇEK
YORUMLAR