Reklam

Selemen Yaylası Yolunu Yapın Artık..

Selemen Yaylası’nda Yavuz Sultan Selim’le başlayan Pazar kurma geleneği 500 yıldır aralıksız sürdürülüyor. Ancak insanlar 17 kilometrelik yol için her seçim döneminde bu yol için yapılacak’ sözünün artık tutulmasını bekliyor.

Selemen Yaylası Yolunu Yapın Artık..

Selemen Yaylası’nda Yavuz Sultan Selim’le başlayan Pazar kurma geleneği 500 yıldır aralıksız sürdürülüyor. Ancak insanlar 17 kilometrelik yol için her seçim döneminde bu yol için yapılacak’ sözünün artık tutulmasını bekliyor.

Selemen Yaylası Yolunu Yapın Artık..
15 Eylül 2015 - 12:49

Tokatın Reşadiye ilçesi sınırlarında bulunan eski adı Selimi An yeni adı Selemen Yaylası’nda Yavuz Sultan Selim’le başlayan Pazar kurma geleneği 500 yıldır aralıksız sürdürülüyor. Ancak bölgede bir sorun var adı yol sorunu. Bu her seçim zamanı her siyasinin ‘bu yol için yapılacak’ sözü verdiği bir sorun. Buna rağmen bölge insanı yolsuzluk çekiyor. Onlar sadece 17 kilometrelik ve binlerce insanın kullandığı yolun bir an önce yapılmasını talep ediyor.

Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim’in 1516 yılında 50 bin kişilik ordusuyla Çaldıran Seferi’ne giderken konakladığı 'Selemen’ tarihi bir mekan. Yavuz Sultan Selim Han’ın ordusuyla konakladığı ve askerlerine Cuma namazı kıldırdığı yerde her Cuma günü bir araya gelen yöre halkı padişaha sevgi ve bağlılığını göstererek yıllarca burada Pazar kurdu. Asırlardır mübadele (değiş-tokuş) usulüyle alış-veriş yapan yöre insanı, Selimi An olarak adlandırdığı yöreyi daha sonra Selemen olarak anmaya başladı.

Yavuz’la başlayan gelenek ise 500 yıldır yaşatılıyor. O günden bu güne Yavuz’un hatırası bölgede canlı olarak yaşatılıyor. Ancak bölgede yaşayan insanların bir isteği var, çünkü bir sorunları var. O da Selemen Yayla Yolu.  Yayla yolu perişan halde. Öyle ki kimi yerlerde çukurlardan ilerlemek bile imkansız. İşte bölge insanın konuyla ilgili görüşleri:

Turan Özdemir: Bu yolda biz çok perişanlık çekiyoruz Hala yağmur yağdı mı adım akmak imkansız. Bu yolun uzunluğu 17 kilometre. Aruzumuz bu yolun yapılması. İnsanların rahat bir nefes alması. Çok sesimizi duyurmak istedik ama olmadı. Bizi duyan olmadı. Ordu’ya geleceğiz, ev alacacağız. yatırım yapacağız ama nasıl gelip gideceğiz yol yok ki

Mehmet Bayrak: Bu yolu Tokat’tan Ordu’ya geçmek isteyenler sıklıkla kullanır. Çünkü yol ulaşımı büyük oranda kısaltır. Buradan kamyonlar bile geçer. Bizin isteğimiz yolun bir önce yapılması. İnsanlar burada büyük sıkıntı çekiyor. Yolun bazı bölümlerinde öyle çukurlar var ki geçebile aşk olsun. Aslında küçük bir çalışma sorunu çözebilir.

Nihat Yaman: Ben pazarcılık yapıyorum. Bu yolu da sıklıkla kullanıyorum çünkü kullanmak zorunda kalıyorum.  Sadece ben değil bir sürü insan var bu yolu kullanan. Ancak hiç de kullanılacak durumda değil, geçit vermez gibi. Bir el atılsa yüzümüz gülecek ama el atan olmuyor işte. Bir çok insan yolda kalıyor onları traktörlerle biz kurtarıyoruz.

Bayram Mendük: Tokat Demircili-Selemen Yaylası-Harçbeli Yolu bizin için çok önemli. Ben tacirlik yapıyorum yani hayvan alıp satıyorum. Bu yolu kullanırım çünkü kullanmak zorundayım. Ama yolumuz yol değil. İstiyoruz ki biz de insan gibi yaşayalım ama olmuyor. Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, seçim zamanı bu yolun yapılacağını söyledi ama bir adım atıldığı yok.

Şükrü Çoban: Bu yol yapılarsa bizim ulaşım süremiz 15-20 dakikaya düşüyor. Aksi halde Mesudiye üzerinde ulaşım sağlıyoruz o da yolu 1 saat kadar uzatıyor.  Demircili-Selemen Yaylası-Harçbeli Yolu’nun uzunluğu 17 Kilometre kadar. Bizin istiyoruz ki bu yol güzel olsun asfalt olsa daha iyi ama o bile olmasa yoldaki çukurlar kaldırılsa yeter.

Hacı Şahin: Yıllardan beri dile getiriyoruz, sezimi duyan olmuyor. Bu yol gurup yolu yani geniş bir bölgeye hitap ediyor. Ayrıca her Cuma Selemen Yaylası’nda binlerce insan toplanıyor. O yoldan geçiyor ama yolun hali perişan. Sadece 17 kilometre ya bir el atılsa birkaç günde işin altından çıkılır. Ne olur sezimi bir duyan olsa.

Bu haber 3084 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum