Reklam

Perşembe Yaylası için can alıcı tespitler!

Perşembe Yaylası’nın dünyada ilk üç içine girebileceğini belirten Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Karga Tepesi’ndeki çöp bidonu, seyir terası eksikliği, bakalit su bisikleti gibi uygulamaların Perşembe Yaylasının değerinin bilinemediğini gösterdiğini söyledi.

Perşembe Yaylası için can alıcı tespitler!

Perşembe Yaylası’nın dünyada ilk üç içine girebileceğini belirten Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Karga Tepesi’ndeki çöp bidonu, seyir terası eksikliği, bakalit su bisikleti gibi uygulamaların Perşembe Yaylasının değerinin bilinemediğini gösterdiğini söyledi.

Perşembe Yaylası için can alıcı tespitler!
15 Ağustos 2017 - 09:53

Perşembe Yayla’sının çok ciddi bur doğal destinasyon olduğunu ifade eden Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, “Destinasyon turizmin olmaz ise olmazıdır, turizmin sebebidir. Turizmde bir algı oluşturacaksanız bu bölgede olmayan, ülkede olmayan belki dünyada olmayan alanları sahiplenmek gerekir, keşfetmek gerekir.

Perşembe Yaylası özellikle mendereslerin olduğu bölge yanındaki gölet ile birlikte birbirini tamamlayan bir olgudur. Ancak menderesleri görmek için tepeye çıktığınızda çok ilginç bir şekilde sizi bir çöp kutusu karşılıyor. Bu çöp bidonun orada olması dokunun tamamen kaybolduğu; alanın da iyi yönetilemediğini gösteriyor.” dedi.

Neden seyir terasları yok?

Bu yönetim eksikliğinin Perşembe Yaylası’na çıkarken de hissedildiğini dile getiren Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Sobi, “ Neden hissediliyor? Çünkü Perşembe Yaylası’na çıkarken insanlar zor bir coğrafyadan geçiyor. Falezlerin olduğu, yüksek dağların, yamaçların olduğu bir coğrafya var. Bu durumda insanlar araçlarını park ederek o falezleri, o yamaçları görebilmeli. Bunun için teras noktalarının oluşturulması gerekiyor.

Yani insanlar Perşembe Yaylası’na giderken bunalmamalı, sıkılmamalı. Çünkü araçlar belli bir hızın üzerine çıkamıyor. Çünkü zor bir coğrafya. Ama yol üzerinde hiçbir noktada bu seyir terasları yok.” diye konuştu.

Akıllı tabela sistemi olmalı

Perşembe Yaylası yolu üzerinde seyir terasları dışında aynı zamanda tabelalar da olması gerektiğine değinen Sobi, “ Ben buna şunu eklemek istiyorum sadece tabelalar değil, akıllı tabelalar olmalı. Ancak bu akıllı tabela sisteminde kesinlikle teknoloji yok.

Akıllı tabela sistemi herhangi bir barkod sistemi değil. Fotoğraflarla hatta üç boyutlu fotoğraflarla mesafeli tabelalardır bunlar. Bu tabelaların hazırlanması gerekiyor. Ayrıca bu tabelalarda en az iki noktada tamir bakım yerlerine yer verilmeli. Tabi öncelikle bu araç tamer bakım yerlerinin olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Araç tamir eden işyerleri de olmalı

Ara tamer yerlerinin çok önemli bir ayrıntı olduğunu aktaran Sobi, “Bunlar yazın olduğu gibi ayrıca insanlar kışın yolda kaldığında yada yola devam etmesi için destek hizmetleri verecekler. Bunların planlanması gerekiyor.

Bizim Ordu için önerdiğimiz ve korumalı mastır palanı dediğimiz bu planların hepsinin içerisinde olduğu plandır. Yani çöp bidonunun bile hangi şarlarda, nerede, ne tipte konulacağın planlanmasıdır. Eğer biz bunları yapmaz isek şuna emin olun ki Perşembe Yaylası gibi dünyada ilk 10 menderes arasına giren ve görüntü açısından ilk üçte bulunan mendereslerin değeri bilinmemiş olur.” dedi.

Bakalit su bisikletleri trajı komik!

Trajikomik bir başka durum daha olduğunu aktaran Sobi, “Orada güzel bir gölet var. Ancak orada bizim bakalitten yapılma dediğimiz su bisikletleri var. Bu oradaki doğallığa tam tersi bir durum. Bu oradaki turizm destinasyonun hiç yönetilemediği hatta destinasyon olarak dahi görülmediğinin işaretini veriyor. Biz isterdik ki Perşembe Yaylası ayrı bir planlama içinde –göletteki teknesi dahil olmak üzere- ele alınsın. Bunun çok canlı örneklerini Alplerde, Avrupa’da görebiliyoruz. Hata çok uzaklara gitmeden Bursa’da da görebiliyoruz.” diye konuştu.

Otomatik alternatif metin yok. Beyaz Tanıtım Promosyon Daha fazla ifade göste

Bu haber 3071 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum