Coronavirus salgını nedeniyle veli ve okul yönetimlerinin yükünü azaltmak amacıyla eğitim ücretlerine uygulanan KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmişti. Kimi eğitim kurumlarında 30 Haziran 2021 tarihine kadar olacak ödemelerde yüzde 1 KDV’den kayıt yenilemesi sektörde soru işareti yarattı.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, yüzde 1 KDV’nin 2020-2021 eğitim ve öğretim Dönemini kapsadığına dikkat çekerek, “Yeni eğitim öğretim dönemi için belirsizlik var” dedi.
Taksitli ödemeler yönünden belirsizlik olduğunu vurgulayan Öztürk, “Peşin ödeme yapacak olanların eğitim-öğretim ücreti için KDV oranı yüzde 1 olarak kayıt yenileniyor. Ancak bu durum taksitli ödemelerde nasıl uygulanacağı karışıklık yaratmış durumda. Hazirandan sonrasına sarkacak ödemelerde KDV hesaplaması için yüzde 8 uygulanması gerekecek. Bu durumda bir karmaşa ve belirsizlik söz konusu” diye konuştu.
Dünya gazetesinden Çiğdem Yücesoy Subaşı’na konuşan Öztürk, pandemi devam ettiği sürece uygulamanın devam etmesi gerektiğini, “MEB konuya olumlu bir yaklaşım gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilerek bu yönde çalışma yapılacağı aktarıldı. KDV oranının yüzde 1’le kalıcı olması sektör ve veliler açısından büyük önem taşıyor. Pandemi koşulları hâlâ devam ediyor. Devletin bu sektöre destek olmasını arzu ediyoruz” şeklinde anlattı.
‘YÜZDE 8 OLARAK HESAPLANMASI GEREKİYOR’
Uzmanlar ise sektör temsilcilerinden farklı düşünüyor. Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, “2913 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan KDV oran indirimi, sadece 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için geçerli. Yani, 1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) verilen eğitim ve öğretim hizmetleri için yüzde 1 KDV uygulanacak. Yüzde 1 KDV oran düzenlemesi, 2021- 2022 eğitim ve öğretim yılı için geçerli değil. Bu nedenle, şu anda yeni dönem için yapılan kayıt yenilemelerinde KDV’nin yüzde 8 olarak hesaplanması gerekiyor” dedi.
Tolu ayrıca, Cumhurbaşkanı Kararı’nda “1 Eylül 2020-30 Haziran 2021 tarihleri arasında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri” ifadesine dikkat çekti. Bu ifade ile 2021- 2022 eğitim ve öğretim yılı için peşin fatura kesilerek yüzde 1 KDV uygulamasından yararlanmanın önünün kapatıldığını sözlerine ekledi ve şöyle devam etti: “Özel okullar şu anda yüzde 1 KDV üzerinden yapacakları kayıt yenileme işlemlerinde vergisel olarak sıkıntı yaşayacaklar. Sonrasında eksik kalan yüzde 7 KDV farkını velilerden talep etmek zorunda kalabilir” ifadelerini kullandı.
KAYNAK
YORUMLAR