* NAİM GÜNEY
Ordu’nun yetiştirdiği, Öcü lakaplı meşhur futbolcusu Abdülkadir Türközer’in üç oğlu Üstün, Uçman ve Güven de babaları gibi başarılı futbolları ve sportmenlikleriyle halen kentimizde hayırla ve övgüyle anılmaya devam ediyorlar. Öcü Kadir ve Uçman Türközer’i saygı ve sevgiyle anarken bugün Güven Türközer’in hayat hikayesini özetle paylaşmak istiyorum… 1953 yılında Ordu Selimiye mahallesinde dünyaya gelen Güven, 19 Eylül stadyumuna çok yakın olan Selimiye mahallesinde çocukluğundan beri abileri Uçman ve Üstün gibi devamlı futbol oynayarak büyümüştü. Selimiye gençlik olarak mahalleler arası maçlara ve köy turnuvalarına katılan Güven de Perşembe Gençlik Spor Kulübünde ve Ordu Lisesi takımında oynadı. Ordu ili Genç Takım karmasına ile katıldığı turnuvada Türkiye Şampiyonluğu yaşadılar.
Ordu Lisesinin bitirdikten sonra Güven İstanbul’da Galatasaray Üniversitesine girmişti. Üniversite’de futbol oynarken, o yılların en flaş takımlarından Taç sporda futbol oynamaya başlamıştı. Güven’in dikkat çeken futbol yeteneğini keşfeden Galatasaray kulübü onu transfer etmek istemişti ama Güven okumaya ve Ordu’ya geri dönmeyi düşünüyordu...1973 yılında Malatyaspor antrenörü Doğan Hoca, Güven’i almak için kırk bin lira transfer ücreti teklif etti.Ama bu teklif de kabul görmedi.
Güven bu arada İstanbul da okuduğu Üniversiteyi tamamlamış ve Ordu’ya geri dönmüştü…1975-76 sezonu için Haziran ayında ilk sene için 10 bin liraya anlaşma yapmış ve Orduspor’da oynamak için Haziran ayında Çambaşı kampına iştirak etmişti…Orduspor seyircisinin çok sevdiği Güven Türközer futbol oynadığı yıllarda her zaman büyük takımların transfer listesine giren bir futbolcu olmayı başarmıştı. Oldukça hırslı ve teknik oynayarak futbolculuğuyla spor dünyasında daima konuşulan, Güven’i transfer etmek için birçok kulüp sıraya girmişti. Orduspor’a oldukça yüksek rakamlarla transfer teklifleri yapmalarına rağmen Güven bu teklifleri hiç görmezden gelip, Orduspor’u bırakmamıştır. Ordusporun 1.Ligde dördüncü olup UEFA’ya katıldığı sezon, Güven’in transferi için, Beşiktaşlı yöneticilerin Ordu’ya gelmiş,kendisine sunulan, yüksek rakımlı teklifi Güven yine reddetmiştir.
Eski toprak sahaların zemini yağmurda balçık ve çamurlu hale gelmesine rağmen Güven hiç düşmeden olduğu yerde döner, süratle koşar, şutunu atar ve rahatça topa hakim olurdu. Güven’in su ve çamurla barışık olan bu özelliklerinden dolayı Ordulu taraftarlar ona Ördek lakabını takmıştı. Birinci ligde oynarken Güven, Orduspor’a defalarca puan getiren unutulmaz goller atmış, taraftarı çok sevindirmişti... Güven Türközer, futbolu bırakma kararı aldığı1986 yılında Orduspor’a göreve gelen Kadri Aytaç’ın çağrısı üzerine tekrar futbol oynamaya başlamıştı. 1987 yılında birikmiş olan tüm transfer alacağını da Orduspor kulübüne bağışlayarak, profesyonel futbolculuğu tamamen bırakan Güven amatörce zevk için top koşturmayı yeğlemiştir. Ordu’nun her zaman gurur duyduğu Üstün ve Güven Türközer kardeşlere sağlıklı mutlu yıllar diliyor, vefat etmiş olan babaları Abdülkadir ile ağabeyleri Uçman Türközer’e de Allah’tan rahmetler temenni ediyorum...
GUZELORDU YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI
YORUMLAR