Bu yıl yüksek seyreden fındık fiyatları sonrasında üreticiler fındık bahçeleri konusunda daha hassas davranırlarken, gübreleme konusunda uyarılar da geldi. Fındıkların gübreleme yapılmadan önce bahçelerin toprak analizlerinin yapılması gerektiği uyarısı yapıldı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, "Fındıkta azotlu gübreler, bitkinin en fazla ihtiyaç duyduğu dönemler dikkate alınarak iki seferde uygulanır. Bunlardan birincisi sürgün gelişimini sağlayan, tomurcukların kabarmaya başladığı dönem ile yaprak oluşumunun başladığı dönem arasıdır. Çiftçilerimizin bu dönemde tahlil sonucuna göre belirlenen gübre miktarının yarısını vermiş olmaları gerekir.”
Diğer ikinci yarısının verilme zamanı ise, içinde Mayıs sonu ile Haziran başı olduğunu belirten Yılmaz, “Yani bu günlerde çiftçilerimizin azotlu gübrenin diğer yarısını da tekniğine uygun olarak fındık bahçelerine vermeleri gerekmektedir. Bu dönemde azotlu gübrenin fındığa verilmesinin nedeni, önümüzdeki yılın meyve ve sürgün gözlerinin oluşmasını sağlamaktır. Çünkü bir yıl sonraki meyve ve sürgün gözleri önceki yılın Mayıs ve Haziran ayında oluşmaya başlar. Ayrıca bu dönemde fındık bitkisinin üzerinde meyve çotanakları oluşmuş olup bunların beslenmeleri için yoğun miktarda azotlu gübreye ihtiyacı vardır.
2014 yılında yaşanan don olayından dolayı fındık dalları oldukça yıpranmış ve sürgünlerin büyük kısmı tamamen kuruduğunu hatırlatan Yılmaz, “Dolayısıyla fındık bitkisi ağır bir hasar görmüştü. Bu bitkilerimizin yeterli miktarda sürgün oluşturması, oluşan hasarın etkilerinin giderilmesi ve yeterli miktarda meyve ve sürgün gözü oluşturmaları için üreticilerimizin gübrelemeye önceki yıllardan daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Bu nedenlerden dolayı üreticilerimizin azotlu gübrelemeyi yabancı ot mücadelesini de yaparak kullanmaları menfaatlerine olacaktır.”
YORUMLAR