Süreyya Özcanım
Bu konuda da hiç bir bilgiye sahip değildim. Nasıl alacağımı sorduğumda ilk ürünü tohum için ayırmamı söyledi. Nedenini sorduğumda “annem öyle yapardı”ilk ürün altta kaldığı için gelişimi ve olgunlaşması daha fazla olacağından o tohumlar daha kaliteli olurmuş .Benim çocukluğumdan hatırladığım ise ,kopartmayı unuttuğumuz ürün için annem” tohuma kaçmış “ bu der onu tohuma ayırırdı yada en son ürünleri.Bu bilgilerden yola çıkarak tohumu nasıl alıp kurutup saklamam gerektiğini uygulayanlara danıştım.
Bak kızım , bak kardeşim bak hocam sözleriyle başlayan sohbetlerde ilk sırayı domatese verdik. Ben bu sene yedi ayrı cins domates ektim . (İçlerinden biri 150 yıllık domates tohumuymuş)her bir tohumu geleceğe taşımak adına en verimli tohumları çoğaltmam gerektiği bilincindeydim.
Domates tohumu ayırma, Biz tohum için ilk ürünün olgunlaşmasını bekleriz, yeterli olgunluğa gelince koparır 2-3 gün kadar serin yerde bekletiriz.Daha sonra yıkadığımız domateslerin tohumu çıkartma için İkiye böler domates çekirdeklerini bir kaşık yardımıyla alırızSerin yerde kuruttuğumuz tohumları , gelecek sene dikmek için bir gazeteye sarar yada böceklenmemesi için kül koyduğumuz poşetlerde serin bir yerde saklarlarız.
Bu sene tohumdan biber fidelerinin çıkması çok geç oldu domatesler çiçekteyken daha biber fideleri yeni yeni çıktı.
Biber tohumu ayırma:
İlk oluşan gövdeye en yakın biberleri koparmayız iyice olgunlaşıp kızarmalarını bekleriz.. İyice olgunlaşan tohumluk biberleri toplar kurutur ve diğer tohumlar gibi saklarız
Salatalığı ,kabağı ,Patlıcanı çekirdekli tüm sebzeleri bu yöntemle yaparız.
Diğer fasulye, mısır, börülce, bakla en kolayı olanları,tanelerini kurut ve sakla.
Küçük bir uyarılarıda vardı .Karıştırmamak adına tohumların ismini yazmayı unutma .
Öğrenmem gereken her şeyi öğrenmiştim sanırım.tek soru dışında neden ilk ürün tohuma saklanır?
Bu uygulamanın içinde yer almak adına heyecanla ilk ürünlerimi bekliyorum .Kimbilir nerelerde hayat bulacaklar.
Süreyya Özcanım
YORUMLAR