Anadolu’da İlk Türk Beylikleri ile ilgili haritalar incelendiğinde Mesudiye topraklarının Bizans ve Trabzon Rum devleti gibi, iki ayrı haçlı gücünün sınırlarıyla çevrili olduğu görülür. Bu durum bölgede hüküm süren Danişmend Beyliğinin diğer Türk Beyliklerine göre daha zorlu koşullarda, Türk İslam hakimiyetinin kurulmasi için çetin mücadeleler verdiklerini göstermektedir. Bu zorlu coğrafya, kimi zaman Bizans veya Trabzon Rum Devletlerinin, kimi zaman da Türk boylarının idaresi altında kalarak devamlı el değiştirmiştir.
Halden anlaşılan kargaşa ve mücadelelerle dolu bu yörede cenk hiçbir zaman eksik olmamıştır. Sırf bu yüzdendir ki Melet havzasının birçok yerinde her türlü savaş emarelerine çokça rastlanmaktadır. Dahası yörenin yüksek platolarının her tarafı Danişmendliler, Anadolu Selçukluları ve erken Osmanlı dönemini işaret eden şehit mezarlarıyla doludur. Şimdilik yörede tespit ettiğimiz yüzlerce mezardan sadece bir kısmını sizlerle paylaşıyoruz.
Çetin mücadelelerle geçen bu zamanlar, Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın (1178)’de havalin topraklarını ele geçirmesiyle birlikte son bulmuştur. Ancak, Melet havzasının kuzey kesimleri daha sonraki yıllarda da uzun yıllar boyunca, Bizans ve Trabzon Rum devletlerinin kontrolü altında kaldığına dair emareler vardır. Ecdadımızın şehit kanlarıyla sulanmış bu toprakların tamamının ıslahı ancak II. Rükneddin Süleyman Şah’ın (1186-1196) Tokat Melikliği veya (1199-1201) Anadolu Selçuklu Sultanlığı zamanında sağlanmış olduğuna dair buluntulara rastladık.
Kaynak:
Oğuz Karaduman Mesudiye
YORUMLAR