MESUDİYE SÜT FABRİKASI - MESUDİYE GIDA

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ MESUDİYE

MESUDİYE SÜT FABRİKASI - MESUDİYE GIDA

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ MESUDİYE

MESUDİYE SÜT FABRİKASI - MESUDİYE GIDA
27 Nisan 2025 - 18:13

Mesudiye Sevdalıları sayfasından,

Mesudiye’de bir süt ürünleri tesisi kurma fikriyle Fevzi Ortaç başkanlığında bir kooperatif kurulmuştur.
Kooperatif, köylerden oluşturulan üyelerden topladığı paralarla tesisin temelini atmıştır. Fevzi Ortaç’ın vefatı sonrası Kooperatif Başkanlığı'na Ali Erdönmez getirilmiştir.

O dönem İstanbul’da, farklı amaçlarla Ali Duyar öncülüğünde üç gece düzenlenmiştir. Bu gecelerden elde edilen gelirle Çayır mevkiinde, uzun yıllar lise öğrencilerinin konakladığı ve daha sonra onarılarak yüksekokul öğrencilerine de hizmet veren bir öğrenci yurdu inşa edilmiştir. Ayrıca, belediyeye makam aracı tahsis edilmiş ve Belediye Düğün Salonu yapılmıştır.

Bu çalışmalar sonrasında, Yeşilce Belediye Başkanlığı da yapmış olan Necati Aydın, Ali Duran'ı Mesudiye’ye davet eder. Gündem, yarım kalan süt tesisinin tamamlanmasıdır. Ancak köylerden toplanan paralarla tesisin bitirilmesi mümkün görünmemektedir.
Mesudiye dışında yaşayan Mesudiyelilerden de destek istenmesi kararlaştırılır.
Ali Erdönmez, Ali Duyar’a bir mektup yazarak İstanbul’daki çalışmaların hızlandırılmasını ister.
İstanbul’daki çalışmalar sonucunda Hüseyin Erkan, Salih Mesudiyeli, Ali Duran ve Nurettin Öztekin'den, o dönemin parasıyla birer milyon lira toplanır ve inşaat çalışmaları devam eder.

Tesis, Turhal Süt Endüstrisi Projesi örnek alınarak yapılmıştır. Ancak toplanan para yine de yeterli olmamış, başlangıçta 12 milyon liraya tamamlanması planlanan proje, zamanla 50, ardından 150 milyon liraya kadar mal olabileceği anlaşılmıştır.

Ordu İl Özel İdaresi, dönemin Valisi Sami Seçkin'in teşvikiyle yüzde 16’lık hisse ile kooperatife ortak olmuş ve böylece proje tamamlanabilmiştir.

Tesisin kurulmasında ve yaşatılmasında, yukarıda adı geçen isimlerle birlikte Mithat Sarısoy, Selahattin Hoca, Necati Aydoğdu, İsmet Başarslan ve Recai Aydoğdu gibi değerli kişilerin de büyük emekleri olmuştur. Onları anmadan geçmek doğru olmaz.

Tesis, Mesudiye’nin yanı sıra Gölköy ve Gürgentepe başta olmak üzere çevre ilçelerden de süt toplayarak üretime başlamıştır.
Üretilen ürünler, piyasada büyük destekle kabul görmüştür.
Ordu Belediyesi Belde Oteli, Taciroğlu, Şölen Marketler ve The Marmara Oteli gibi kuruluşlar ürünlerin pazarlanmasına öncülük etmiştir.

Tesisin günlük kapasitesi 50 ton olmasına rağmen, yaklaşık 25 ton süt işlenebilmiştir. Ancak zamanla süt bulmak zorlaşmıştır.
Dönemin Sanayi Bakanı Şükrü Yürür'ün desteğiyle "Bin İnek Projesi" hayata geçirilmek istenmiş, fakat çeşitli engellemeler nedeniyle proje ilerleyememiştir.

Daha sonra Kaymakam Hasan Canpolat döneminde 30 aileye beşer inek verilmiş, alınan ineklerin ilk ödemeleri tesis tarafından, süt karşılığında yapılmıştır.
Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Çavdar köyünden Fadıl Ünver'in çabasıyla, vakıflardan da 5 inek desteği sağlanmıştır.

Çok iyi niyet ve büyük emeklerle kurulan bu tesis, maalesef göç, süt arzı azlığı ve başka nedenlerle bugün itibariyle faaliyette değildir.

Bugün Mesudiye Gıda Tesisi çalışmasa da, ardında büyük bir emek, fedakârlık ve dayanışma hikâyesi bırakmıştır.
O günlerin inançla, umutla atılan temelleri; Mesudiye'nin birlik, beraberlik ve mücadele ruhunun canlı bir kanıtı olarak hafızalarda yaşamaya devam ediyor.
İmkânsızlıklar içinde var olmayı başaranların mirasını yaşatmak, yeni nesillerin sorumluluğudur.

Öyle bir geçer zaman ki... Ama unutulmayan bir şey varsa, o da Mesudiye'nin yürekli insanlarının ortaya koyduğu o büyük mücadeledir.

Bu haber 107 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum