Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bütün kitaplar, dersler Allah'ın kitabını daha iyi anlamak için okunur. Biz astronomi ile ilgili ne kadar şey okursak Kuran-ı Kerim'de astronomi ile ilgili ayetleri daha iyi anlarız. Biz kimya, fizik, mühendislik, jeoloji konusunda, tıp bilimleriyle ilgili ne kadar güzel bilgiler elde edersek Allah'ın dini İslam'ı daha iyi anlarız." dedi.
Erbaş, Büyükşehir Belediyesi Ordu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen karne dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, imam hatip neslinin, bu milletin umudu olmayı başardığını söyledi.
Gençlere seslenen Erbaş, "İçinde bulunduğumuz bu fırsatları çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Zaman zaman üzüntülere gark eden anlar yaşadık ama bugün elhamdüllillah, nicelik, sayısal olarak oldukça iyi rakamlara çıktık ama nitelik olarak da önem vermemiz gerekiyor. Niteliğimizin, kalitemizin iyi olması gerekiyor." diye konuştu.
Derslerin önemine işaret eden Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz imam hatipliler olarak Kuran'ı en iyi öğrenen, Arapçayı en iyi öğrenen, meslek derslerini en iyi öğrenen insanlar olmakla birlikte matematiği de fiziği de kimyayı da diğer fen bilimleriyle ilgili dersleri de en iyi bir şekilde öğretmek zorundayız. Çünkü bizim bilgi anlayışımızda, hikmet anlayışımızda, ilim ve irfan anlayışımızda ilim dalları arasında ayrımcılık yoktur. Tefsir, hadis ne kadar önemliyse matematik, fizik, kimya da o kadar önemlidir. Çünkü biz biliyoruz ki bütün kitaplar, dersler Allah'ın kitabını daha iyi anlamak için okunur. Biz astronomi ile ilgili ne kadar şey okursak Kuran-ı Kerim'de astronomi ile ilgili ayetleri daha iyi anlarız. Biz kimya, fizik, mühendislik, jeoloji konusunda, tıp bilimleriyle ilgili ne kadar güzel bilgiler elde edersek Allah'ın dini İslamı daha iyi anlarız. O açıdan ben İmam Hatip Liselerin iki kanatla kuşa benzetiyorum. Kanatlarının birisi dini ilimler, bir diğeri fen ve sosyal bilimler. Çünkü derslerimize baktığımız zaman, hatırlıyorum son sınıftayken ben 21 ayrı isimde dersimiz vardı.Bu derslerin bir kısmı normal lisedeki derslerin tamamını ihtiva etmekle birlikte diğerleri de dini ilimler ile ilgili derslerdi. Bu açıdan diyorum ki, imam hatip müfredatını 1950-1951 yılında oluşturup da bugüne kadar gelmesini sağlayan, ahirete intikal eden büyüklerimize, hocalarımıza Rabbim rahmet eylesin. Onlar ne büyük işi başardılar."
Erbaş, ilmihal kitaplarında muhafaza edilmesi gereken 5 kavram yer aldığını ve bunların din, akıl, nesil, mal ile can olduğunu belirterek, bu kavramları muhafaza edecek derslerin okullarda olduğunu dile getirdi.
Öğrenci ve öğretmenlere başarılar dileyen Erbaş, şu ifadeleri kullandı:
"İnşallah bugünkü karne merasiminde yaz tatilini en güzel şekilde geçirmek için adım atmış olursunuz. Hem dinlenirsiniz ama dinlenmeyi sadece boş oturmakla değil, kitap okumakla da dinlenebileceğini biz biliyoruz, inşallah yaz tatilinde birkaç kitap okuyarak roman, hikaye, fikir kitapları... Bu şekilde yaz tatilinizi değerlendirmenizi tavsiye ediyorum. Hocalarımıza, öğretmenlerimize, velilerimize, bütün bu salondaki misafirlere, kardeşlerime başarılar diliyorum."
Konuşmanın ardından öğrenciler şiir okudu, türkü söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
Etkinliğe Ordu Valisi Seddar Yavuz, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Milli Eğitim Müdürü Kutlu Tekin Baş, İl Müftüsü Mürsel Öztürk, Altınordu Milli Eğitim Müdürü Hasan Acu, öğretmenler ile öğrenciler ve veliler katıldı.
YORUMLAR