NASA hemen her gün dünyanın dört bir yanından görüntü paylaşıyor. Geçtiğimiz günlerde kendi hesabından paylaşılan görüntü İstanbul Boğazı oldu. NASA uzaydan çekilen İstanbul fotoğrafını takipçileri ile paylaştı.
Bizde Ulak Haber Merkezi olarak büyükşehirimizin 1984’ten bu yana Ordu’nun değişiminin görüntülerini bulduk, büyük ilgi çekeceğine inandığımız Ordu’nun 32 yıllık büyük değişimini Google Timelapse üzerinden sizlere sunuyoruz…
1984’ten 2016 yılına kadar Ordu’nun görüntüsü her yıl kaydedildi.
TIKLA ORDU’NUN 32 YILLIK DEĞİŞİMİ
Timelapse, son 32 yılda Dünya’nın nasıl değiştiğini görmenizi sağlayan, küresel, yakınlaştırılabilir bir video. Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından CREATE LaboratuarınınTime Machine kütüphanesi, zaman ve mekan üzerinde yakınlaştırılabilir ve büyütülebilir zamanlamaları oluşturmak ve görüntülemek için kullanılan bir teknoloji tarafından etkileşimli olarak keşfedilebilecek şekilde, 1984’ten 2016’ya kadar her yıl birer tane olmak üzere, 33 bulutsuz yıllık mozaikten yapılmıştır .
Earth Engine’i kullanarak son otuz yılda edinilen 5 farklı uydu görüntüsünü 5 farklı uyduyla birleştirdik. Görüntülerin çoğunluğu gelen Landsat , 1970’lerden beri dünyayı gözlemlediği ortak USGS / NASA Dünya gözlem programında. 2015 ve 2016 yılları için, Landsat 8 görüntüsünü, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı’nın CopernicusEarth gözlem programının bir parçası olan Sentinel-2A’nın görüntüleriyle birleştirdik .
Yeni Timelapse’i keşfetmeye başlamak için arama yapın, pan yapın veya yakınlaştırın veya YouTube vurgularımıza göz atın . Zaman aşımı görüntüleyiciyi sitenize yerleştirmek için yukarıdaki “Paylaş veya yerleştir” düğmesini kullanın. Timelapse Tour Editor’ı kullanarak zamanla bir varış noktasından diğerine geçiş yapan bir timelapse turu da oluşturabilirsiniz .
Timelapse, Google’ın hesaplama altyapısını ve çoklu petabayt’ı kullanarak, dünyanın bilim adamları, araştırmacılar ve gazeteciler gibi kullanıcıların değişiklikleri tespit etmesini, eğilimleri haritalamasını ve Dünya yüzeyindeki farklılıkları nicelleştirmesini sağlayan Earth Engine’in bulut bilgi işlem modeli gücünü gösteren bir örnektir.
YORUMLAR