Türkiye olarak dünya’nın 110 ülkesine ihracaat yapmaktayız, ancak yapılan bu ihracaatın % 40-45 i işlenmiş fındıktır, bu işlenmiş fındığın oranı %40-45 den %70 lere çıktığı takdirde hem iç tüketimimizde hem ihracatımızda fındığı önemli bir katma değer sağlayacak tarım ürünü olarak göreceğiz diyen Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç, 2017 yılı hasat zamanında beklenilen fındık rekoltosini 750 bin ton civarı olduğunu düşünmekteyiz dedi.
Dünya’da Dört Yılda Bir DüzenleniyorDört yılda bir olarak yapılan bu kongre ye ev sahipliği yapan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi , 19 Ağustos’a kadar bu Kongre’nin süreceğini açıkladı, kongreye Amerika, İtalya, Çin, Gürcistan, Şili, Ukrayna, Fransa, İngiltere gibi fındık üretimi yapan 15 ülkeden 97 akademisyen katıldı.
Fındığın diğer toprak mahsüllerine nazaran en çok ihracat girdisi sağlayan toprak mahsülü olduğuna işaret eden Sevinç,“Türkiye’de toplam 400 bin aile, dolaylı olarak 3 milyon insanın gelir sağladığı üründür fındık. Hiçbir ithal girdisi olmayan tamamen milli ürünümüz olması, ihracatıyla ilgili gelirinin tamamının ülkemizde kaldığı çok değerli bir ürünümüz.”
diye konuştu.
Ayrıca ülkemizde ki rekoltenin düşmesinden kaynaklı bazı ülkelerin fındık dikimini arttırdığına dikkat çeken konuşmacılar bunun yanlış olduğunu belirtmiştir.
Akademisyenlerin fındık hakkında makalelerini, konuşmalarını , yayınlayacağı bu kongreden fındık üreticimizin ne kadar mağdur olduğunu umarız unutmazlar..!
YORUMLAR