Reklam

Kılıçdaroğlu fındık bahçesinde tırpanla ot biçti

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu'da kasketini, yeleğini giydi, Fındık tarlasında tırpanla ot biçti.

Kılıçdaroğlu fındık bahçesinde tırpanla ot biçti

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu'da kasketini, yeleğini giydi, Fındık tarlasında tırpanla ot biçti.

Kılıçdaroğlu fındık bahçesinde tırpanla ot biçti
28 Mayıs 2016 - 11:02

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fındık Çalıştayı için geldiği Ordu'da yaptığı açıklamada fındık bahçelerini yaşlandığını belirterek, "Bunların mutlaka yenilenmesi lazım ama yenileme sürecinde üreticinin bir kaybı olmaması için de özel bir desteğe ihtiyaç var.

Fındıkta katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bir fındık kanunu var ama bu fındık kanunu yetersiz" dedi.
 

FINDIK STRATEJİK BİR ÜRÜN

Fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Fındıkla ilgili ilk ihracatın 1462 yılında gerçekleştiğini bir arkadaşımız ifade etti. 1462 yılından bu yana fındıkla ilgili sorunumuz devam ediyor. Bu aslında bizim siyaset kurumunun sorunlara çözüm üretmede ne kadar yetersiz olduğunu gösteren bir başka temel örnek. Fındık bu bölge için stratejik bir ürün. Çok sayıda kişi ana gelir kaynağı olarak fındıkla geçiniyor. Dolayısıyla fındıkla ilgili özel politikaların geliştirilmesi zorunlu" dedi.

FINDIK İŞLENMİŞ ÜRÜN OLARAK İHRAÇ EDİLMELİ

1938 yılında da FİSKOBİRLİK'in kurulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Bu çerçevede değerlendirdiğimizde Cumhuriyeti kuranların fındığın ne kadar önemli bir ürün olduğunu, bölge için ne kadar önemli olduğunu, birinci ulusal fındık kongresinin toplandığını ve hemen arkasından üreticilerin korunması için 1938 yılında FİSKOBİRLİK'in oluşturulduğunu hep beraber biliyoruz, okuduk, konuştuk ve değerlendirdik. Fındık bahçeleri yaşlanıyor. Bunların mutlaka yenilenmesi lazım ama yenileme sürecinde üreticinin bir kaybı olmaması için de özel bir desteğe ihtiyaç var. Fındıkta katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekiyor. Bu bağlamda bir fındık Ar-Ge'sinin oluşturulmasını, özellikle üniversitelerde bunun oluşturulmasını, fındığı fındık olarak değil işlenmiş ürün olarak ihraç edebilirsek çok daha fazla dövizin Türkiye'ye gelebileceği konusunda görüş birliği sağlandı" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

YENİ FINDIK KANUNU ÇIKMALI

"Ayrıca bir fındık kanunu var ama bu fındık kanunu yetersiz. Lisanslı depoculuğu, manavcılık dahil olmak üzere fındık ihtisas borsasını bir arada düşünüp, mükemmel, bütün tarafların katılımıyla olgunlaştırılmış yeni bir fındık kanununun çıkması gerektiği konusunda yine tarafların görüş birliği var. Bir endişe dile getirildi, yabancıların fındık konusunda Türkiye'de tekelleşmesi. Bu endişe dile getirildi. Dolayısıyla üreticinin zarar göreceğini, bizim yerli sanayicimizin zarar görebileceği ifade edildi. Tekelleşme konusunda hem siyaset kurumunun hem odaların daha dikkatli bir politika izlemeleri gerektiğinin de altı çizildi."


Bu haber 2865 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum