Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Fındık Fiyatları Konusunda Konuştu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon’da düzenlenen Bakanlık Merkez Birimleri ile koordinasyon toplantısına katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Fındık Fiyatları Konusunda Konuştu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon’da düzenlenen Bakanlık Merkez Birimleri ile koordinasyon toplantısına katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Fındık Fiyatları Konusunda Konuştu
28 Şubat 2016 - 15:06

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığındaki Bakanlık Merkez Birimleri ile koordinasyon toplantısı Trabzon'da yapıldı. 

Balık üretiminin yüzde 70’inin Karadeniz’den sağlandığını ifade eden Çelik, “Karadeniz Bölgesi çalışkan insanlarıyla, muhteşem tabiatıyla, yaylalarıyla, deniziyle, yeşiliyle, mavisiyle cennet köşelerimizden bir köşe. Balık üretimimizin yüzde 70’i Karadeniz’den 700 milyon liralık bir üretim. Bitkisel üretimimizin beşte biri, yine bu toplantıyı gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın yüzde 14’ü bu illerimizden. Coğrafi şartlara bakıldığında bu rakamların güzel olduğunu ama bu rakamların yeterli olmadığını da söyleyebiliriz. Çünkü tarım ve hayvancılığın geleceği açısından almamız gereken çok yol var. İhracatta hedefimiz 17 milyarlardayız, 40 milyar dolarlık bir hedefimiz var” dedi.

7 MİLYAR NÜFUSUN 1 MİLYARI AÇ
7 milyar dünya nüfusunun 1 milyarının aç olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, “Tarım geçmişte olduğu gibi günümüzde de gelecekte de son derece önemli. Dünya nüfusu artıyor, dünyaya baktığınızda 7 milyar nüfus var. 2050 yılında da dünya nüfusunun 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Şimdi bu 7 milyar nüfusun 1 milyarı aç, 1 milyarı ise yoksul yani 7 milyarın 2 milyarı yoksulluk ve açlıkla karşı karşıya. Neden; dünyada tarıma elverişli 5 milyar hektar arazi var. Bunun ancak 1.3 milyar hektarını insanlar kullanabiliyor. Neticesi ne 2 milyar aç ve yoksul insan. Her yıl 12 milyon hektar arazi tarım dışına çıkıyor. Böyle bir tablo var. Dünyada 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Diğer taraftan da bir buçuk milyar insan da normalin üstünde şişman, şişmanlar alınmasın 500 milyonu obez. 500 milyon obez insan var. O da nasıl kilo vereceğini düşünüp duruyor. Yaşadığımız dünyada insan çok ama insanlık kıt. Yaşadığımız dünyada bir tarafta sefalet bir tarafta da sefahatin hüküm sürdüğünü görmemiz gerekiyor. İnsanlık tarım dışı erozyon çerçevesinden baktığımızda kendi felaketini hazırlıyor farkında değil. İnsanlık kendi bindiği dalı kesiyor farkında değil” diye konuştu.

"ARTIK GIDA SAVAŞLARI OLACAK"
Dünyada artık gıda savaşları olacağını kaydeden Bakan Çelik, “Geçmişte petrol savaşlarına hepimiz şahit olduk. Birçok savaşlar yer altı zenginlikleri çerçevesinde gerçekleşti. Dünya bankası direktörü de savaşlar oluyor savaşlar olacak ama bu olacak olan savaşların artık gıda savaşları olduğuna dikkat çekiyor. Ülkemizde 24 milyon hektar tarıma elverişli arazi var, bunun 20 milyon hektarı şu anda tarımda kullanılıyor. 15 milyon hektara yakın meramız var, 1 milyon hektar da su alanımız var. Ama her yıl 50 bin dekar arazimiz bu toplulaştırmanın sonucunda tarım dışı kalıyor. Bugün itibarıyla iyi diyebileceğimiz rakamlar eğer dikkatli davranmaz, bu betonlaşmaya, bu tarım arazilerinin elden çıkışını izlemeye devam edersek büyük bir felaketin bizi de beklediğini bu toplantı vesilesiyle açıkça ifade etmek istiyorum. Onun için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. Toprak bizi geleceğe hazırlıyor, toprak çok mütevazı ondan geldik ona gideceğiz. Başka gidecek yerimiz yok” dedi.

ET FİYATLARI
Et fiyatlarına da değinen Bakan Çelik, “Konuştuk dedik ki öyle bir fiyat belirleyelim ki halkın zorunlu tükettiği kıyma ile kuşbaşı yani kar edin ama istediğiniz ölçekte olmasa da o sektörü de bir yerde tutalım. Yeter ki üreticiler zarar etmesin, hayvan varlığımız artarak devam etsin. Onun için fiyatı 23.3 kargas diye tuttuk 32 kira kıyma dedik, 34 lira kuş başı dedik. Bunu birlikte söyledik. Bakanlığın bir talimatı değil bu. Hayvan varlığımız devam etsin, üretici üretime devam etsin diye bunu yaptık.Şimdi siz hayvan varlığını artıramazsanız fiyatı aşağı çekersiniz. 10 liraya satarsınız ama ülkede hayvan varlığını yok edersiniz buna hakkımız yok. Biz bunun için bu göreve gelmedik. Hayvan varlığını , mevcut piyasa ve faaliyetler çerçevesinde artıracak bir yol bulmamız gerekiyor. 78 milyonun zaruri gıda ürünlerini ihmal etmemiz anlamına gelmez. Yani ben istediğim gibi fiyatı serbest piyasada koyarım, ekmeği de istediğim gibi satarım olmaz, biz maliyeti biliyoruz. 61 kuruşa ekmek maliyeti var. Etin de maliyetini biz biliyoruz onun için de 23.3 diye fiyatı koyduk. Şimdi yoğun bir şekilde TİGEM'de damızlık üretimini artıracağız. Vatandaşımızın talep ettiği an gelip TİGEM'den damızlık hayvanını alacak. Başka tedbirler de var ama ben şunu söylüyorum hayvan varlığımızı mutlak suretle artırmamız gerekiyor. Et konusunu tartışma olmaktan çıkarmamız gerekiyor” dedi.

FINDIK KONUSU
Fındıkta son günlerde yaşanan fiyat düşüklüğüne değinen Bakan Çelik, “Burada bazı uyanıklar fındıkta olsun, ette olsun, ekmekte olsun kendisine göre bir şey yaptığını zannediyor. Yanlış yoldasınız. Bu ülkeyi seviyor, bu ülkeden para kazanıyor, bu ülkede ticaret yapıyorsanız buradaki üreticiye dönük birlikte alınmış kararları öncelikle sizin uygulamanız gerekiyor. Sizin öne çıkarmanız gerekiyor ki gelecekte yaşanma ihtimali olan tarım ve hayvancılıktaki sorunları tümden ortadan kaldıralım. Fiyatları rekabet ortamında fındıkta daha sağlıklı bir şekilde oluşmasını sağlayacak alt yapıyı oluşturacağımızı fındık üreticilerimizin bilmesini istiyorum. İki gün önce sayın Başbakanımızla Konya'daydık. Konya'da ürün borsası ile ilgili talimatı hepiniz duydunuz. Ürün borsaları kuruluyor ve borsalar son derece önemli görevler üstlenecekler ve önümüzdeki dönem içerisinde fındık borsasını geliştireceğimizi ifade ederken, bu genel ürün borsasına dönük yapacağımız düzenlemeler çerçevesinde çalıştığımızı ifade etmek istiyoruz. Önümüzde en çok konuşulacak konudur. Bu konuda TMO ürünlerin depolaması ile uğraştı. Önümüzdeki dönem bu işten çıkıyor Kurulacak ürün ihtisas borsası ile fındık piyasalarına işlevlik kazandıracağız ve yaşlı fındık bahçeleri gençleştirme çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz. Haksız rekabet ve kazanca fırsat verilmeyecek” dedi.

Bakan Çelik toplantı öncesi gıda stantlarını gezerken kendisine çeşitli hediyeler verildi.


Bu haber 3557 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum