Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) IPARD Uygulamaları Değerlendirme Toplantısı kapsamında düzenlenen "Arıcılık Sektörü Toplantısı" Ordu’da gerçekleştirildi.
Türkiye’nin İrfan Balkanlıoğlu, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ali Recep Nazlı, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, kurum yöneticileri, aracılık enstitüleri ve birlik başkanları ile birlikte aracılık sektöründe görev alan mühendis ve üreticiler katıldı.
NAZLI: "TÜRKİYE’DE ARICILIĞIN MERKEZ İLİ ORDU"
"Arıcılık Sektörü Toplantısı”nın açılış konuşmasını yapan TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Türkiye’de arıcılık denilince akla Ordu’nun geldiğini söyledi. Aracılık Sektörü Toplantısı’nı yerinde yapmak istediklerini belirten Nazlı, "Avrupa Birliği ile Türkiye’nin ortak bütçesi ile kurulan programı uyguladık ve bu programın birici dönemini geride bıraktık ve ikinci döneme bu ay sonu ile de başlayacağız. Birinci programın sonunda mola vererek neler yapmışız, eksiklerimiz nelerdir, sektör bizden neler bekliyor diye sektör toplantıları yapmaya başladık. Çeşitli alanlarda başlattığımız toplantılar kapsamında Arıcılık Sektörü Toplantısı’nı yapıyoruz. Arcılık Sektörü Toplantısı’nı neden Ordu’da yapıyoruz? Çünkü Türkiye’nin arıcılıktaki merkez ili Ordu ilimiz, burada bu konu odaklanmış, burada kümelenmiş. İyi yatırımcılar iyi üreticiler, sektöre yön veren insanlar hep buralarda organize edilmiş, burada kümelenmiş. Biz de bu konuyu burada tartışalım, yerinde müzakere edip, Ordu’daki arkadaşlarımızın görüşlerini yerinde alalım diye düşündük" dedi.
"HEDEFİMİZ 100 BİN İSTİHDAM GERÇEKLEŞTİRMEK"
IPARD programı hakkında konuşan ve sağlanan istihdam oranları hakkında açıklamalarda bulunan Nazlı, "IPARD programı süresince yaklaşık 10 bin 600 proje aldık. 15. çağrımızı da ilerleyen günler açıklayacağız. 15. Çağrıyı da düşündüğümüzde 11 bin çağrı almış oluyoruz. Bunun 5 milyar 600 milyon’un üzerinde bir yatırım tutarı var, 3 milyar 200 milyonun üzerinde de bir destek tutarı var. Aslında bu çok ciddi bir rakam, bugün biz yaklaşık 45 bin kişiye net istihdam sağlamış bir kurumuz ve bu istihdam henüz bizim projelerimiz yüzde 40-50 kapasite ile çalışıyorken ortaya koyduğumuz bir istihdam. İnşallah ilerleyen süreçte kapasite arttıkça, projelerimiz faaliyete geçtikçe, projelerimizin kapasite oranları yüzde 70-80’lere ulaştıkça hedefimiz en az 100 bin istihdam gerçekleştirmek. Bunun Türkiye’ye katkıları ortaya koyduğu katma değer ortada. Bizim ortaya koyduğumuz istihdam, bizim ortaya koyduğumuz katma değer tarım ve kırsal kalkınma alanlarında. Yani istihdamın zor olduğu, insanların çok yatırım yapmayı tercih etmediği bir sektördür bu sektör. Bunun alt paydaşları hayvancılık ve bugün içerisinde tartışacağımız arıcılık sektörü bunlardan bir tanesidir. Biz inşallah bu sektörün para kazandıracak gelir getirecek bir sektör olduğunu insanlara inandırdık ve insanlar bu sektöre yatırım yapıyorlar" şeklinde konuştu.
"ARICILIĞIN YAN FAALİYET OLARAK DEĞİL, ANA FAALİYET OLARAK YAPILMASINI İSTİYORUZ"
Yeni programla ile birlikte üreticilere verilen destek ödemelerinin artacağını ve arıcılığın artık yan değil ana faaliyet olarak yapılmasını istediklerini aktaran TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, şöyle konuştu:
"TKDK’nın amaçlarından bir tanesi kırsal alanda sürdürülebilir tarımsal işletmeler kurmaktır. Bunlardan bir tanesi de arıcılık sektörü ve arıcılıkla ilgili işletmeler kurmak. Bu işi yapabilmek amacı ile biz sizlere destek veriyoruz, hibe veriyoruz. Bizim arıcılık sektöründe hibe oranımız bugüne kadar yüzde 50 idi. Yani yaptığınız yatırımların yüzde 50’sini biz destekliyorduk ve K.D.V muafiyetiniz vardı. Ama yeni programlama döneminde bu yüzde 50 olan destek oranımızı biz yüzde 65’e çıkarıyoruz. Yüzde 65 destek vereceğiz. Artık bu sektörden bazı beklentilerimiz var. Daha fazla kontrollü, daha fazla modern ve fenni şartlarda üretim yapmalarını bekliyoruz. Sürdürülebilirlik kavramını artık arıcılarımızın da gündemlerine almalarını bekliyoruz. Arıcılığı bir yan faaliyet olarak değil de ana faaliyet olarak yapmalarını istiyoruz."
BALKANLIOĞLU: "ARICILIK SEKTÖRÜNE DESTEĞİ ÇOK ANLAMLI BULUYORUM"
Arıcılık Sektörü Toplantısı’na katılan ve bir konuşma gerçekleştiren Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, arıcılığın merkezinin Ordu olduğunu ifade etti. Kaliteli balın değerli olduğunun altını çizen Balkanlıoğlu, "Arıcılığın merkezi Ordu. Türkiye’de en fazla bal üreten il dönem dönem Ordu, dönem dönem Muğla alıyor. Rakamlara göre dönem dönem Muğla’yı geçiyoruz. Arıcılık sektörü bizim açımızdan son derece önemli, stratejik ve geleceği olan bir sektör. Kaliteli bal üretirseniz müşterisi Hint’ten, Yemen’den geliyor sizden alıyor. Bu sektörde gerçekten desteği çok anlamlı buluyorum" ifadelerini kullandı.
YORUMLAR