Reklam

Ordu, “Uçuş Noktası” Dergisinde 9 Sayfa İle Yer Aldı

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ordu, “Uçuş Noktası” Dergisinde 9 Sayfa İle Yer Aldı

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Nurhan Demirel Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ordu, “Uçuş Noktası” Dergisinde 9 Sayfa İle Yer Aldı
14 Ağustos 2015 - 16:37

 


Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından çıkarılan ve aylık olarak yayınlanan “Uçuş Noktası” adlı dergide yazdığı yazı dizisiyle Ordu’ya geniş yer veren Demirel, Ordu’nun turizmde bir marka olması için başlattığı tanıtım faaliyetleri kapsamında yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini ve takdirle karşıladığını belirterek, Vali İrfan Balkanlıoğlu’na teşekkürlerini sundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, ”Ordu’da bir tanıtım hamlesi başlattık. Her fırsatı değerlendiriyoruz. Yemyeşil bozulmamış doğası, temiz havası, yaylaları, şelaleleri ve tüm yönleriyle Ordu’yu tanıtmaya gayret ediyoruz. Ordu’nun sahip olduğu özelliklerden dolayı önemli bir turizm merkezi haline gelmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sizlerinde “Uçuş Noktası” adlı dergide Ordu’ya geniş yer vermeniz, Ordu’nun güzelliklerini, yemeklerini tüm yönleriyle anlatmanız, böyle prestijli dergilerde de ilimize yer verilmesi bizleri de son derece sevindirmiştir. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

Nurhan Demirel’in Ordu ile ilgili “Türkiye’nin Ot ve Mantar Cenneti” başlığıyla yer alan ve tam 9 sayfanın ayrıldığı Havalimanları ve Havaalanlarının VIP, CIP ve yolculara hizmet verilen alanlarında, ücretsiz olarak yolcuların istifadesine sunulan, seyahat acenteleri, tur operatörleri gibi turizm sektörü içinde yer alan işletme ve firmalara dağıtımı yapılan “Uçuş Noktası” Dergisi’ndeki yazı dizisi ise şöyle;

“Karadeniz’in, benim için en güzel ve en özel şehri Ordu; dağların eteklerinde henüz keşfedilmemiş güzellikleri ve zengin bir mutfak kültürünü barındırıyor. Ordu’da yetişen endemik bitkiler ve otlar, mantarlar, Karadeniz’in zengin balık çeşitleri ve turşular Ordu mutfağında en fazla tüketilen gıdalar arasında yer alıyor. Çocukluğu Ordu’da geçmiş biri olarak, bu ay memleketimizin güzelliklerinin tanıtımına katkıda bulunmak istedim. Türkiye’nin en iyi restoranlarından Papermoon’un İşletme Müdürü Sezgin Yüce ile buluştum ve kendisiyle Ordu yemeklerini pişirdim.

Ordu, Türkiye’de endemik bitki çeşitliliği olarak en zengin topraklara sahiptir. Ot yemekleri deyince akla ilk olarak Ege otları geliyor olsa da, en fazla ot yemeği Ordu’da yapılmaktadır. Fındık, balık (kırmızı benekli alabalık), kivi, aromalı çilek, böğürtlen, ahududu, bezelye, patates (Melet pancarı ve turşusu, hoşkıran, kabak, kuş üzümü, dut, kabak, kestane, mısır ekmeği, sakarca, şeker pancarı, pazı, siyah üzüm, birçok elma ve armut türü, bölgede yetiştirilen ve tüketilen başlıca yiyeceklerdir. Özellikle dağlardan toplanan galdirik ve gabalak bitkilerinin turşuları Ordulular’ın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ordu’nun yemek kültüründe turşuların ayrı bir yeri vardır. Gabalak, galdirik, fasülye, taflan, salatalık, armut, pancar ve dürme turşuları oldukça çok sevilir. Ordu’nun köylerinde ekmekler evde, kuzine sobalarda pişirilir. Pancar çorbasının yanında mısır ekmeği olmazsa olmazlardandır. Yoğurt da içine mısır ekmeği doğranarak yenilir. Doğanın oldukça cömert davrandığı Ordu’da kış hazırlıklarının yeri ise başkadır. Fasulyeler kış için kurutulur ve kışın gapçuk pala ve kıyma fasulye yemekleri pişirilir. Kompostolar şişelere ve kavanozlara doldurulur, konserve tereklerine dizilir. Elma ve armutlar toplanılıp kaynatılır ve şifa niyetine pekmezler yapılır.”

Kara Elmas da Burada Ölümsüzlük Mantarı da

“Ordu için adeta bir mantar cenneti diyebiliriz. Yörede 50’ye yakın yenilebilir mantar türü bulunur. Ancak yöre halkı tarafından en fazla 10 mantar türü yaygın olarak bilinir ve tüketilir. Beyaz kulak, fındık kirmiti, tavuk kirmiti, gelin parmağı, pisik burnu (şapkalı mantar), acı mantar, kara mantar ve kuzu kulağı en sevilen mantar türleridir. Ordu’da ayrıca Çinliler’in ölümsüzlük mantarı diye tabir ettikleri reishi mantarı, İtalya'nın meşhur porçini mantarı (bizdeki ismiyleayı mantarı), hatta kara elmas olarak bilinen çok değerli trüf mantarı türleri de Ordu'nun meşelik ormanlarında yetişir.”

 

    

Haber Giriş zamanı : 2015-08-14 16:30:25
Bu haber 14 kez okundu

 

   

 

      

Bu haber 1346 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum