Reklam

Fındık Bahçelerinde Görülen Yılanlar Korkutuyor

Ordu'da havaların ısınmasıyla birlikte fındık bahçelerinde sıkça görülen yılanlar vatandaşları tedirgin ediyor.

Fındık Bahçelerinde Görülen Yılanlar Korkutuyor

Ordu'da havaların ısınmasıyla birlikte fındık bahçelerinde sıkça görülen yılanlar vatandaşları tedirgin ediyor.

Fındık Bahçelerinde Görülen Yılanlar Korkutuyor
25 Haziran 2015 - 09:46

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Candan, havaların birden ısınmasıyla yılanların çiftleşmek amacıyla ortaya çıktığını, yaklaşık 10 tür yılan çeşidinin olduğu kentte büyük çoğunluğunun zararsız olduğunu söyledi.

Ordu'da havaların ısınmasıyla birlikte fındık hasadına hazırlık olarak bahçelerde ilaçlama ve yabancı ot temizlemek için çalışma yapan vatandaşlar rastladıkları 1.5-2 metrelik yılanlarla karşı karşıya kalıyor. ODÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Candan, soğuk giden havaların birden ısınmasıyla yılanların çiftleşmek için ortaya çıktığını, bu nedenle yoğun olarak görüldüğünü söyledi. Ordu'da yapılan araştırmalarda yaklaşık 10 yılan türünden ikisinin zehirli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr.Candan, "Yılanların fazla olduğu yok. Çünkü içinde bulunduğumuz dönem yılanların aktif olduğu dönem. Genelde üreme dönemlerinde çok fazla görülürler. Çiftleşme dönemi olduğu için bu dönemde çıkıyor. Ordu'da sosyal medyada sıkça paylaşılan ve yakalanan yılanlar su yılanı, saldırgan değil. Su yılanlarının ortalama boyları 1 metre civarındadır. Bununla birlikte 1.5-1.7 metre olması da doğal bir durum. Yılanların hiçbir zararı yok, sayılarında artma durumu söz konusu değil. Sadece havalar birden ısındığı için yoğun bir şekilde ortaya çıkmış olabilirler. Havalar kademeli geçiş olsaydı bu şekilde olmazdı" dedi.



10 YILAN TÜRÜNDEN İKİSİ ZEHİRLİ

Ordu'daki 10 yılan türünden ikisinin zehirli olduğunu, zehirli türlerden bir tanesinin çok yüksek rakımlı yaylalarda olduğunu da belirten Yrd.Doç.Dr.Onur Candan şunları söyledi;

"Yüksek yaylalarda kafkas burunlu engereği bulunuyor. Diğeri de baran engereği fakat o türün Perşembe ilçesi taraflarında görüldüğü söyleniyor. En son kayıt 10 yıl önce alınmış. Sayıları oldukça az, doğada karşılaştığımız yılanların büyük çoğunluğu zararsız. Yılanlar kaçar, zehirli yılanlar çoğunlukla kaçmayı tercih etmez oldukları yerde beklerler. Siz onlara müdahale etmedikten sonra yılanın saldırması mümkün değil. Fındık bahçelerinde bu dönemde küçük su birikintilerinde kurbağalar oluyor. Onları yemeye geliyorlar. Ondan bahçelerde çok görünüyorlar."


Bu haber 1990 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum