Reklam

Ordu Mısır Ambarı, Kültür Ambarı Oldu

Ordu'nun İkizce İlçesi'nde gemi kaptanlığından emekli 2 çocuk babası 60 yaşındaki Hayati Çalık, daha önce mısır, buğday ve çeltik depolanan ambarı kütüphaneye çevirdi.

Ordu Mısır Ambarı, Kültür Ambarı Oldu

Ordu'nun İkizce İlçesi'nde gemi kaptanlığından emekli 2 çocuk babası 60 yaşındaki Hayati Çalık, daha önce mısır, buğday ve çeltik depolanan ambarı kütüphaneye çevirdi.

Ordu Mısır Ambarı, Kültür Ambarı Oldu
15 Haziran 2015 - 12:55

Ordu'nun İkizce İlçesi'nde gemi kaptanlığından emekli 2 çocuk babası 60 yaşındaki Hayati Çalık, daha önce mısır, buğday ve çeltik depolanan ambarı kütüphaneye çevirdi.

Ordu'nun İkizce İlçesi'nde yaşayan emekli gemi kaptanı Hayati Çalık, sahibi olduğu ambarı kütüphane haline getirdi. Yaklaşık 5 bin kitabın bulunduğu kütüphaneye 'Kültür Ambarı' adını veren Hayati Çalık, projesinin tanıtımı için etkinlik düzenledi. Kütüphaneye gelenlere köy kahvaltısı da ikram eden Hayati Çalık, "Okumayı çok seviyorum. Okumak bende babamdan kalma bir alışkanlık. Şuanda bulunduğumuz alan eskiden pirinç tarlasıydı.

İçinde bulunduğumuz ambar ise çeltik ve mısırları koyduğumuz bir ambardı. Şuan mısır, çeltik yok. Üretim durunca ambarı değerlendirmek istedim. Bunu da kitapla, kültürle sürdürmek istedim. Kendi kitaplarımız vardı, eşimiz dostumuzun bağışları oldu. Sosyal paylaşım sitelerinden de bizi takip edenler de kitaplar gönderdiler. Halen daha kitaplar geliyor" dedi. Ambarı Kütüphaneye çevirmeye 1 yıl önce başladığını ve tamamında kendi emeğinin olduğunu ifade eden Çalık, "Ambarda yaklaşık 5 bin kitabımız var. Ambarımız kitapla doldu gibi, yan tarafta okuma odamız bulunuyor, kitapların bir kısmını da o tarafa kaydırdık. İkinci bir kültür ambarı oluşturmak istiyorum2 diye konuştu.

Toplumda okuma alışkanlığının yok denecek kadar az olduğunu belirten ve gençlere bol bol okumalarını tavsiye den Çalık, "Kültür ambarımıza öğrenciler dışında pek ilgi olduğunu söyleyemem. Ama böyle olmasın istiyoruz, kitabı insanların ayağına getirdik, okusunlar, okumalarını istiyorum. Okuyarak öğreneceğiz ve doğruyu göreceğiz. Bir fikrimiz olması için okumalıyız. Okursak kimse bizi yönlendiremez, kendi kararlarımızı kendimiz verebiliriz. Burası bir halk kütüphanesidir ve burada bilim sanat, aile, sağlık, ekonomi, siyasi, dini, edebiyat-araştırma, yerli ve yabancı romanlar olmak üzere aklınıza gelebilecek bütün kitaplar ve öğrencilerin istifade edebileceği kaynak kitapları var" diyerek şöyle devam etti:

"Bilgisayar kayıtlarını oluşturuyoruz, isimlerini yazıyorlar, burası sürekli açık. Okuduktan sonra tekrar getiriyorlar. Gençlerin öğrenmek için okuması lazım, bugün gençler internet ortamında bilgiyi oradan almak istiyorlar. Ancak kitabın kokusunu alarak o bilgiyi almak farklı bir şey."

Bu haber 4900 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum