Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur CörütOrdu'da bu yıl neme bağlı olarak fındık bahçelerinde görülen küllenme hastalığının kentte hemen hemen bütün fındık bahçelerini etkisi altına aldığını belirterek "Bu hastalık fındığın gelişmesini ve ileriye yönelik rekoltenin düşük olmasına ve randımanının düşük olmasına neden oluyor. Üreticilerimiz bahçelerini mutlaka ilaçlasınlar" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Dairesi Başkanlığı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyon Müdürlüğü Ordu, Giresun veTrabzon'da fındıkta neme bağlı küllenme hastalığının hızla yayılması üzerine araştırma yaptı. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, yapılan araştırmalarda geçen yıl Mart ayında Orta Karadeniz'de meydana gelen zirai don nedeniyle fındığın yandığını ve rekoltenin azaldığını, yeni ortaya çıkan küllenme hastalığının da bu don olayından meydana geldiğini söyledi. Tarım danışmanları ve ziraat mühendisleriyle birlikte fındık bahçelerinde inceleme çalışmalarına başladıklarını, üreticilerin de mutlaka küllenme hastalığına karşı Ziraat Odaları'ndan ilaç alarak zirai ilaçlama çalışması yapması gerektiğini vurgulayan Cörüt, "Geçen yıl Mart ayında don oluştu, dondan dolayı oluşan küllenme hastalığı belirdi. Küllenme hastalığı rutubet ve nemden oluşan bir hastalık. Geçen yıl az miktardaydı ama bu yıl bütün bölgeye yayılmaya başladı. Tarım danışmanlarımız ve mühendislerimizle yaptığımız incelemede çok yaygın olduğunu gördük. Üreticilerimiz bir an evvel ilaçlamalarını yapsınlar. İlaçlarımız Ziraat Odalarımızda var. Her yerden ilaç alınmaz, üreticilerimiz gelsinler tarım danışmanlarımız ve mühendislerimizle istişare kurarak bahçelerini ilaçlasınlar" dedi.
REKOLTE VE RANDIMAN DÜŞÜKLÜĞÜNE SEBEP OLUR
Küllenme hastalığının fındığın gelişmesini, randımanını ve rekolteyi de olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çeken Cörüt şunları söyledi: "Bu hastalık fındığın gelişmesini ve ileriye yönelik rekoltenin düşük olmasına ve randımanının düşük olmasına neden oluyor. Üreticilerimiz bahçelerine sahip çıksınlar, bahçelerin altını temizlesinler. Bahçelerdeki gereksiz otları temizleyerek bahçenin havalandırılması gerekiyor. Bu hastalık sık sık görülmeye başladı, Ordu'muzun bütün bölgesinde bu hastalık var. Rekolte ve randıman düşüklüğüne sebep olur. Geçen yıl don vurdu bu yılda bu küllenme hastalığı denilen hastalığı üreticilerimizle yenmemiz gerekiyor. Şuanda fındıkta kurumalar var, gelişimini engelliyor."
YORUMLAR