Reklam

"Nefer" bitkisi 35 hayvanı telef etti

Muş'a bağlı Kumluca köyünde, merada otladıkları sırada nefer bitkisi yiyen 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan telef oldu.

"Nefer" bitkisi 35 hayvanı telef etti

Muş'a bağlı Kumluca köyünde, merada otladıkları sırada nefer bitkisi yiyen 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvan telef oldu.

"Nefer" bitkisi 35 hayvanı telef etti
15 Mayıs 2015 - 15:52

Muş'a bağlı Kumluca köyünde, merada otladıkları sırada nefer bitkisi yiyen 15 büyükbaş ve 20 küçükbaşhayvan telef oldu.

Hayvanların telef olduğu Kumluca köyüne giderek incelemelerde bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Gündoğdu, köydeki besicilerle görüştü.

Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meraya bırakılmadan önce hayvanlara, ot veya saman verilmesi gerektiğini söyledi.

Köyde 15 büyükbaş ve 20 küçükbaş hayvanın telef olduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Küçükbaş hayvanların telef olduğu ihbarı üzerine köye geldik. Yaptığımız incelemelerde hayvanölümlerinin yaşandığını tespit ettik. Özellikle ilkbaharda sabah çiğ düşmesinden dolayı, baklagil, üçgül, korunga ve fiğ gibi bitkilerde azot miktarı yüksek oluyor. Bu bitkileri yiyen hayvanlarda şişme meydana geliyor. Şişen hayvan nefes almakta güçlük çektiği için boğuluyor. Besicilerin hayvanları aç olarak meraya bırakmaması gerekiyor. Meraya bırakılmadan önce hayvanlara saman veya ot yedirilmeli. Aksi halde yedikleri bu 'üç yapraklı nefer' dediğimiz bitki, hayvanların telef olmasına neden olacaktır."

Şişkinlik olan hayvana yapılacak acil müdahale 

Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ecvet Akar ise besicilerin kesinlikle sabah ot veya saman vermeden hayvanlarını meraya bırakmaması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde bunun önüne geçilemeyeceğini belirtti.

Akar, "Şişkinlik meydana geldiğinde hayvanın kaburgalarının 4 parmak sol tarafından acil şekilde içi boşluk bir enjektör iğnesi veya bıçakla delik açmak gerekiyor. Bunu yaparak hayvanı boğulmaktan kurtarabiliriz. Hava sürekli yağışlı olduğu için nefer bitkisinin önüne geçmek mümkün değil. Bunun radikal bir çözümü yok. Güneşli havalarda yaprakların kurumasıyla bu bitkideki gaz olayı sona eriyor" diye konuştu.

Hayvan sahibi Erşen Sayılgan da köyde bugüne kadar 15 büyükbaş ile 20 küçükbaş hayvanın yediği nefer bitkisinden dolayı telef olduğunu ifade etti.

Bu haber 1042 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum