Reklam

" küt böregi mi? KÜRT BÖREĞI mi?

İşte gerçek ;" küt böregi değil KÜRT BÖREĞI...

" küt böregi mi? KÜRT BÖREĞI mi?

İşte gerçek ;" küt böregi değil KÜRT BÖREĞI...

25 Kasım 2023 - 22:15


Kürt böreği olarak bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi’dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için Kürt böreği adıyla tanınmıştır.
Kürt böreği, yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan Kürt böreği denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmişti. Ne var ki, Bileceli Mehmet Efendi Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, sonradan rivayet gibi anlatılmıştır. Tıpkı Balkan göçmenlerinin Türkiye'de tanıttığı Boşnak böreği gibi Kürt ustalarda bu böreğin tanıtım ve zaman süreci içinde geliştirilmesinde etkili olmuşturlar. Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedir Böreğin servis edilmek üzere kesilirken çıkan "küt-küt" sesi üzerinden adının "küt böreği" olduğu bu rivayetlerden biridir.
12 Eylül döneminde 'Kürt' isminin yasak olması nedeniyle 'Sade Börek' olarak satılmıştır. Daha sonra yeniden 'Kürt Böreği' olarak satışı yapılmıştır. "

Bu haber 492 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum