Mevsimlik tarım işçi göçü, her yıl Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden ülkenin dört bir yanına yayılıyor.
Göçe katılan kız çocukları için mevsimlik tarım sadece tarlada işçi olmak değil. Onlar hem tarlada çalışıyor hem de kardeşleri için minik anneler oluyorlar.
Mevsimlik tarımda zorunlu göçün en ağır yükünü ise kız çocukları taşıyor.
Hayata Destek Derneği’nin 2015 yılında yayınladığı Mevsimlik Gezici Tarım Araştırma Raporu’na göre; kız çocuklarının %70’i su taşıma, %65’i kardeşlerine bakma, yüzde %67’si eşyaları gözetleme, yüzde %45’i bulaşık yıkama, %30’u yemek hazırlama, %50’si temizlik yapma gibi işleri yerine getirmek zorunda.
Yaşlarından büyük sorumluluk almak ve tarlada çalışmak için eğitimlerini bırakmak zorunda olan bu çocukların daha sağlıklı büyüyebilmeleri için Hayata Destek Derneği 2012 yılından bu yana “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!”kampanyasını yürütüyor. Bu yıl Fatsa’da fındık işçisi çocuklarla çalışmalar gerçekleştiren derneğin amacı daha çok insanın çocuk işçiliği sorunun farkına varmasını sağlamak.
Hayata Destek Derneği Hakkında
Hayata Destek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenmiş toplumların temel haklarına erişimini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik çerçevesinde faaliyetlerini Türkiye ve çevresi bölgelerde sürdürüyor. Hayata Destek,2011 yılında Küresel İlkeler Sözleşmesini imzaladı. Detaylı bilgi için www.hayatadestek.org adresi ziyaret edilebilir.
Hayata Destek Derneği 2012 yılından bu yana çocuk işçiliği ile mücadelesini sürdürüyor. 2014 yılında 25 sivil toplum kuruluşunun desteği ve 30,000 kişinin imzasıyla TBMM’de Araştırma Komisyonunun Kurulmasını sağladı. Sahada yürüttüğü çalışmalarda tarım işçisi olarak çalışan aileler ve çocuklarının, psiko-sosyal ve eğitsel faaliyetlere katılması sağlıyor. Fotoğraf atölyeleri, sergiler, futbol turnuvaları, piknik gibi etkinliklerle, mesleki inceleme gezileri düzenleyerek çocukların eğitimlerine devam etmeleri için motive olmalarını sağlıyor.
Bilgi için:
İletişim ve Kaynak Geliştirme Departmanı
+90 216 336 22 62 / Aslı Arslan / [email protected]
YORUMLAR