Reklam

KAHVERENGİ KOKARCA KÂBUSA DÖNDÜ

KAHVERENGİ KOKARCA KÂBUSA DÖNDÜ

KAHVERENGİ KOKARCA KÂBUSA DÖNDÜ

KAHVERENGİ KOKARCA KÂBUSA DÖNDÜ

KAHVERENGİ KOKARCA KÂBUSA DÖNDÜ
06 Ekim 2024 - 19:57


Fındık tarımını olumsuz etkileyen kahverengi kokarca zararlısı, havaların soğumasıyla birlikte tarım alanlarını terk ederek korunaklı alanlara yöneliyor. Fındık Araştırma Enstitüsünden yapılan açıklamada, bu zararlıya karşı alınacak önlemler kamuoyuyla paylaşıldı.
Açıklamada, kokarcaların kışı geçirmek için evlere, çatı aralarına ve odunluklara toplu halde hareket etmeye başladığı belirtilirken, bu durumun tarım alanlarına dönüşlerini engellemek adına bir fırsat olduğu vurgulandı. Enstitü yetkilileri, bu zararlının 2025 yılında fındık bahçelerine geri dönüşünü engellemek için şimdi alınacak önlemlerin önemine dikkat çekti.
ZARARLI BÖCEKLER İMHA EDİLMELİ
Kokarcaların toplu olarak kışladıkları dönemlerde görülmeleri durumunda böceklerin imha edilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Toplanan böceklerin ezilmesi ya da ağzı kapalı kaplarda tutulması gerekmektedir” denildi. Ayrıca, bu zararlıların kapalı alanlara girişini önlemek için kapı ve pencerelerin kapalı tutulması ve evlerdeki delik ve çatlakların onarılması gerektiği hatırlatıldı.
YOĞUN ALANLARDA İLAÇLAMA GEREKEBİLİR
Kokarca popülasyonunun yüksek olduğu bölgelerde, zararlıların imha edilmesinin zorlaştığı durumlarda çevre sağlığı ilaçları kullanılarak ilaçlama yapılabileceği, bu ilaçlamaların insan sağlığı açısından uygun şekilde yapılması gerektiği vurgulandı.
Ayrıca, evlerinden uzun süreli ayrılan üreticilerin, evlerine kokarca girişi olup olmadığını kontrol ettirmeleri ve zararlıların imha edilmesini sağlamaları için nisan ayına kadar gerekli tedbirleri alması gerektiği belirtildi.
FEROMON TUZAKLARI İLGİ GÖRDÜ
Son dönemde üreticiler arasında feromon tuzaklarına yoğun bir ilginin gözlemlendiği ve Bakanlık desteğiyle bu tuzaklarla kokarcaların belirli alanlara çekilip imha edildiği ifade edildi. Ancak, havaların serinlemesiyle feromon tuzaklarına gelen kokarca sayısının azaldığı ve bu dönemde diğer tedbirlerin öncelikli olduğu hatırlatıldı.
Fındık Araştırma Enstitüsü, kokarca ile mücadelede halkın alacağı bireysel tedbirlerin, fındık üretiminde verimliliği ve zararlıların tarımsal alanlara yayılmasını önlemede kritik rol oynayacağını vurguladı.

Haber : Namık Baltaoğlu

Bu haber 90 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum