İtalya'nın en önemli tarım sendikası Coldiretti'nin yetkililerinden Jacopo Fontaneto, son 10 ila 20 yılda ilginç bir şekilde gençlerin tarım mesleklerine yöneldiklerini söylüyor.
Coldiretti'nin son verilerine göre son 5 yılda tarım sektöründe 35 yaş altı girişimcilerin oranında yüzde 12 artış oldu. Bu girişimcilerin üçte biri kadın.
"Tarım meslekleri artık gurur duyulan işlerden biri"
Sektörün inovasyon için ideal olduğunun altını çizen Fontaneto, "Artık çiftçilik veya hayvancılık, eğitimsizlerin son çaresi olarak görülmüyor, aksine insanların gözünde gurur duyulan meslek grupları arasına girdi." diye konuştu.
İtalyan tarımcı gençlerin özellikle dijital alanındaki bilgilerinin de tarım mesleklerinin gelişmesine imkan sağladığını belirtiyor.
'Doğa ile iç içe olmak için bu hayatı seçtim'
Henüz 23 yaşında olan Vanessa Peduzzi de şehirdeki hayatını terk edip İtalya'nın Como Gölü yakınlarında bir köye yerleşen gençlerden biri. Hayvancılık mesleğini seçen Peduzzi bugün 30'a yakın hayvana sahip.
Hayvancılığın yorucu ve zorlu bir iş olduğunu söyleyen Peduzzi, "Bu hayatı seçtim. Burada doğa içinde hayvanlarla birlikte olmak istiyorum. Bu hayat benim çok hoşuma gidiyor" diyor.
Daha önceki hayatında bir restoranda şef olduğunu belirten genç kadın, İtalya'nın Alp dağlarında hayvancılık için yeni bir hayata başladı. Buradaki hayatına ilk başta sadece iki yavru eşek ve arkadaşının ödünç verdiği bir arsa ile başlayan Peduzzi'nin bugün onlarca hayvanı var.
Türkiye'de de son 12 yılda çiftçi sayısı yüzde 48 azaldı
Önemli bir tarım ülkesi olan Türkiye’de ise çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı. Tarım alanları da son 18 senede yüzde 12,3 düştü. Sebze bahçeleri alanı da aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 küçüldü.
Özellikle son 10 yılda düzenli bir düşüş söz konusu. 2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2019’de 600 bine kadar düştü. Bu veriler, kayıtlı çiftçi sayısında 2008’den bu yana 541 bin 600 azalma anlamına geliyor. Bu da yüzde 48'lik düşüşe karşılık geliyor.
TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye geriledi. Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının yüzde 44 azaldığı ortaya çıkıyor.
YORUMLAR