Reklam

İLÇE SAĞLIKTAN MUHTARLARA KENE SEMİNERİ

-Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Suluovalı Muhtarlara Kene semineri verdi.

İLÇE SAĞLIKTAN MUHTARLARA KENE SEMİNERİ

-Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğü, Suluovalı Muhtarlara Kene semineri verdi.

İLÇE SAĞLIKTAN MUHTARLARA KENE SEMİNERİ
09 Haziran 2024 - 10:44



Öğretmen evinde düzenlenen seminerde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülay Yetkin ve sağlık personelleri tarafından sunumlar eşliğinde bilgilendirmelerde bulunuldu. 

Bulunduğumuz bölge ve iklim yapısının hastalığın bulaşmasında rol oynayan kenelerin yaşaması için elverişli olduğunu ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA)Hastalığının Kene’deki mikropların sebep olduğu ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olduğunun altını çizen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülay Yetkin, şayet bir kişinin vücuduna Kene tutunmasından sonra 10 gün içerisinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerden herhangi birini görürseniz zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğini hatırlattı.  
 
-KENEYİ HAFİFE ALMAYIN, TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN

Konu hakkında açıklamalarda buluna İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülay Yetkin, şunları kaydetti: 

-KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ HASTALIĞI NEDİR? 
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

-HASTALIK HANGİ YOLLARLA BULAŞIR? - Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması, - Virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi, - KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi, - KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi, 

-HASTALIK HAYVANLARDA GÖRÜLÜR MÜ? Hastalık hayvanlarda belirti göstermez. Hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. 

Hayvan sahipleri hayvanlarını kenelere karşı uygun ilaçlarla, doğru yöntemle belirli aralıklarla ilaçlamalı, hayvan barınakları kenelerin yaşamasına imkan vermeyecek şekilde yapılmalı, çatlaklar ve yarıklar tamir edilerek badana yapılmalıdır. Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas eden kişiler, kendilerini 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

-HASTALIK İNSANDAN İNSANA BULAŞIR MI? Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabilir. Bu nedenle hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır. Kan ve vücut sıvıları ile korunmasız temastan kaçınılmalıdır. Bu şekilde bir temasın olması durumunda, temaslının en az 14 gün süreyle ateş ve diğer belirtiler yönünden takip edilmesi gerekmektedir. 

-HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR? Hastalık virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ateş, halsizlik, üşüme, titreme, yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, bulantı-kusma, ishal, yüzde ve gözlerde kızarıklık, deri döküntüsü gibi şikâyetlerle kendini gösterir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-barsak kanaması, akciğer ve beyin kanamaları görülebilir. 

-KİMLER RİSK ALTINDADIR? - Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayan tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçi ve çobanlar, - Kasaplar ve mezbaha çalışanları, - Veteriner hekimler, - Askerler, - Korunmasız olarak kamp ve piknik yapanlar, - KKKA hastaları ile temas eden sağlık personeli, - Laboratuvar çalışanları, - Hasta yakınları risk altındadır. 

-HASTALIĞIN TANISI NASIL KONULUR? KKKA hastalığında erken tanı, ihtiyaç duyulduğunda kan ve kan ürünlerinin sağlanması ve etrafa bulaşın önlenmesi açısından çok önemlidir. Ayırıcı tanının hızla yapılıp hastanın öncelikle KKKA olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hastalığın kesin tanısı serum örneğinde PCR ile viral RNA’nın ya da ELISA ile spesifik IgM antikorlarının gösterilmesi ile konulur.

-HASTALIK ÖLDÜRÜCÜ MÜDÜR? Yapılan çalışmalarda, KKKA hastalığı nedeniyle ölüm ile ilgili verilerde %40’a kadar çıkan oranlar bildirilmektedir. Türkiye’de görülen vakalarda ölüm yüzdesi %5 civarındadır. 
-HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR? Destek tedavisi tedavisinin temelini oluşturur. Bunun yanında hastanın sıvıelektrolitlerinin ve kan değerlerinin izlenmesi gerekmektedir. Gerekirse taze donmuş plazma ve trombosit süspansiyonu verilebilir. Hastalıktan Korunmak İçin Herhangi Bir Aşı Mevcut mudur? Daha önce Bulgaristan’da aşı geliştirildiği ve etkili olduğuna dair bildirimler var ise de, bugün için modern anlamda insanlarda kullanılan bir aşı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.”

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Gülay Yetkin, toplantı sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayarak çeşitli açıklamalarda bulundu. Kene seminerlerinin ilçe genelinde ki okul ve kurum, kuruluşlar ile vatandaşlara da verilmekte olduğunu aktardı.  
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan

Bu haber 105 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum