Yeni tarım bakanı Vahit Kirişçi ve iktidar partisi genel başkan yardımcısı Binali Yıldırım ortak ağızdan çiftçiye seslendi "maliyetleri bahane etmeyin ekin"
Tarıma bakan Kirişçi Sudan'daki tarım arazileri hayali satarken Binali Yıldırım ise "mazot gübre fiyatlarını bahane etmeyin. Bizim üretmemiz lazım. Deliler gibi üretmemiz lazım. Çok üretip sürümden kazanacağız. Cumhurbaşkanımız bu konudaki çalısmaları yürutuyor. Siz ekin düzenlemeler pesinden gelir" demişti partisinin Tekirdağ toplantısında.
Yapılan bu açıklamalar ise çiftçilerin tepkisine sebep oldu. Bir traktör deposunun ortalama 100 lt olduğu düşünüldüğunde ortalama 2000-2500 lira maliyetle dolmakta. Yine % 340 civarinda artan gübre fiyatları % 30 indirimin ardından son on günde yine yağmur gibi zamlandı. Biz ekemiyoruz gelip kendileri eksin serzenisinde bulundular.
Hükumet bu yaklaşımıyla hayal satmakta. Üretici motorinde, gübrede, tarımsal kimyasallarda ve tohumda elle tutulur bir destek beklemekte. Çünkü son yıllarda tarla ve tezgah fiyatları arasındaki uçurum üreticiyi tarım kredi, banka ve piyasaya borç batağına itti. Çoğu üretici ekimden vazgeçti. Çünkü gelir gideri karşılamaz oldu. Hükumetin enflasyonu dizginlemek için yüklendiği ithalat ise dışa bağımlılık getirdi. 20 yıl önce tarımsal yeterlilikteki ülke bugün bugdayının % 90'ını Rusya ve Ukrayna'dan yine ayçiçek yağı hammaddesinin % 60'ını basta Rusya ve Ukrayna olmak üzere dışardan alıyor.
Ankara'da ekmek zamlandı yavaş yavaş diger illerde de göreceğiz zam haberlerini çünkü Rusya buğday ve şeker satışını durdurdu. Dünya gıda örgütü 2022 kıtlık yaşanabecek bir olabilir uyarısı yaptı. Ve dünya tahıl borsası tavan yaptı. Hala "ithal buğdayları un makarna yapıp satıyoruz" diyen arkadaşlara duyurulur TMO 17-18 Mart olmak üzere toplamda 530 bin ton buğday alım ihalesi açtı. Bu ithalatlar ülkemizin 2-3 haftalık ihtiyacını karşılayacak ölçüde. Ülkemizde bugday-arpa ekimi ekim/kasım/aralık aylarında kuru tarım bölgelerinde yapılmakta. Aşırı yükselen girdi maliyetleri nedeniyle çoğu üretici gübresiz, bir kısmı da hiç ekim yapmadı.
Yaz kapıda.
Yaş sebzelerin ekimi dikimi yapılacak. Maliyetler el yakıyor. Şuan sadece bir fide 1.75 ila 8 lira arasında değişen çeşit fiyatlarına sahip. Yani 1000 m² (bir dekar) alana 4200 fide dikilir. Bu durumda sadece fide maliyeti 75.000.000 ila 320.000.000 lira arası. + Akaryakıt + Su + Gübre + Zirai mücadele + Enerji + İşçilik + Paketleme (kasa, viyol, ambalaj vs) hesaba katıldığında yaş sebzenin kilogram maliyeti 10 liranın üzerine çıkar. Kabzımal nakliye ve diğer aracıları da hesaba kattığınızda bu rakam iki katını geçer! Bu da bizi daha pahalı bir geleceğin beklediğine işarettir.
Yani öyle siz ekin biz destek oluruz demekle olmuyor. Zaten hükümet aslarınının bir dedigi diğerini tutmuyor. Halk arasındaki tabirle çarşidaki ete soğan doğranmıyor!
Murat Güneş
Tohum Toprak Dostluğu
İKTİDARIN ÇİFTÇİYE MESAJI "MALİYETLERE BAKMAYIN, EKİN..." AMA NASIL OLACAK BU?
Bu iktidar mensuplarının çiftçiye tavsiyesi ÇARŞIDAKİ ETE SOĞAN DOĞRAMAK
15 Mart 2022 - 20:42
Bu haber 450 defa okunmuştur.
YORUMLAR