Reklam

Hukuk Öğrencileri Seçim Güvenliği İçin Sahada

16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesinde “Bana Anayasayı Sor” kampanyasıyla tanıdığımız Hukuk Öğrencileri Meclisi (HÖM) şimdi de 24 Haziran’daki seçimleri için çalışıyor.

Hukuk Öğrencileri Seçim Güvenliği İçin Sahada

16 Nisan anayasa değişikliği referandumu öncesinde “Bana Anayasayı Sor” kampanyasıyla tanıdığımız Hukuk Öğrencileri Meclisi (HÖM) şimdi de 24 Haziran’daki seçimleri için çalışıyor.

Hukuk Öğrencileri Seçim Güvenliği İçin Sahada
28 Mayıs 2018 - 12:57

Öğrenciler sosyal medyada başlattıkları “#OyunuTakipEt” kampanyasıyla herkesi seçim güvenliği için sandık kurulu üyesi ve müşahit olmaya çağırıyor.

 

 Hukuk Öğrencileri Meclisi@hukukogrmeclisi   

Takibine geri dönmeyenleri boşver, sen
Sandık kurulu Görükle Escort üyesi olmak için 1 Haziran'a kadar bize ulaşabilirsin.

8:20 PM - May 23, 2018 630 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy   

 

Kampanyayı bianet’e anlatan MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Batuhan Berk Duran 23 Mayıs’ta çalışmalara başladıklarını söyledi. Verdiği bilgiye göre, ilk iki günde Hukuk Öğrencileri Meclisi’ne onlarca kişi sandık kurulu üyesi olmak için başvurdu.

Referandum sürecinde ne oldu?

Hukuk Öğrencileri Meclisi’ni oluşturma düşüncesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (İÜHF) okuyan bir arkadaş grubunun fikri olarak ortaya çıkıp önce İstanbul’daki hukuk fakültelerine, oradan da İzmir, Ankara ve Eskişehir’e yayılmıştı.

Öğrenciler sokak çalışmalarıyla insanlara Anayasa değişikliği teklifini anlatmıştı. Duran referandum sürecindeki çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Referandumda tam olarak neyin oylanacağını göstermek istedik, yeni sistemde değişeceklerin ne olduğunu ifade ettik. ‘EVET’ veya ‘HAYIR’ kampanyası yürütmedik fakat kendimizi ‘tarafsız’ olarak da nitelendirmedik. Hukukun tarafında olduğumuzu net olarak ortaya koyduk. Bu süreçte ‘evet’ veya ‘hayır’ çalışmalarından yer yer daha etkili olduğumuzu düşünüyoruz.

* Batuhan Berk Duran

“Sürecin verimli geçmesini istedik”

“Zira referandum sürecinde tartışmalar siyasi partiler ekseninde yürütülüyordu ve bir toplumsal uzlaşı metni olması gereken anayasanın değiştirilmesine dair bu temelden bir yaklaşım ortaya koyulmuyordu. Biz de bu boşluğu doldurmak ve tartışmayı bu düzleme çekmek amacıyla, ‘biz bugünler için okuttuğunuz hukuk öğrencileriyiz’ diyerek görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Fakültelerimizde öğrendiklerimizi paylaşarak sürecin daha verimli geçirilmesini sağlamak istedik. Bu bağlamda saha çalışmalarımızla referandum sürecine katkı sunduğumuzu düşünüyoruz.

Hukuk öğrencilerine kimler, nasıl başvurabiliyor?

“Şu anda 70 kişilik bir ekip olarak bir aradayız. Sosyal medya hesaplarımız ve mail adreslerimiz üzerinden gönüllü olmak isteyen hukuk öğrencisi arkadaşlarımız bize ulaşıyor ve bu sayede iletişime geçiyoruz. Yalnızca İstanbul’da çalışmıyoruz, farklı şehirlerde de arkadaşlarımız bize ulaşarak eşgüdümlü şekilde çalışıyorlar. 

Seçim kampanyası nasıl ilerleyecek?

“Kadın Çalışma Grubumuz ve Hukuk ve Sinema Atölyemiz halihazırda çalışmalarına devam ediyordu. Erken seçim açıklamasının ardından hızlıca toplantı yaparak çalışmalara başladık. Son toplantımızla beraber şu andan itibaren izleyeceğimiz yolu belirledik. Öyle görünüyor ki cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalınması halinde, ikinci tur seçimi öncesine kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kampanya birden fazla alanda sürdürülecek. Geçtiğimiz günlerde yayınladığımız videomuzla özellikle üniversiteli gençleri sandıkta görev almaya çağırdık.

“Sandık kurulu üyeliği için son başvuru tarihine kadar tüm seçmenlere sandık kurulunda görev almaları için çağrı yapacağız. Seçimle ilgili mevzuata dair anlaşılır bir dille bilgilendirme yaptığımız video çalışmamız da olacak bu süreçte. Sandık görevlisi olmak için son başvuru tarihi geçtikten sonra ise son gün dahi başvurarak yapılabilecek olan müşahitlik göreviyle ilgili çalışmalar yürüteceğiz. Sandık görevlisi olmamış olan seçmenleri bu kez de müşahitliğe çağıracağız. Müşahitlik hakkında bilgi vermek amacıyla da video hazırlayarak görev almak isteyenlerin kafalarındaki soru işaretlerini giderecek ve müşahit olma çağrımızı sürdüreceğiz.

Seçime dair her soruya yanıt verilecek

“Bu işlemlerden sonra ise 24 Haziran tarihine kadar,  sandık güvenliği ve oy pusulasında değişen durum ve kurallar konusunda muhtemel sorunları gidermek adına saha çalışmaları yapacağız. Bu kritik konu hakkında da hazırlayacağımız videolar ile sosyal medyada ulaşabildiğimiz kadar çok seçmene ulaşacağız. Tüm bu çalışmaların yanında, seçim gününe kadar sosyal medya hesaplarımızdan seçime dair her türlü soruyu yanıtlayacağız. Seçim günlerinde ise, bize ulaşarak görev alan tüm arkadaşlarımızla devamlı iletişim halinde olacağız ve yine bize ulaşan herhangi bir usulsüzlük halinde kurallar konusunda sosyal medyadan bilgilendirmelerimizi yapacağız.

“Aynı zamanda Türkiye'nin her yerinden olası usulsüzlüklerin bizlere iletilmesini sağlayacak bir ağ kuruyoruz. Bu ağ sayesinde bize ulaşacak olan tüm haberleri sosyal medya hesaplarımızdan duyuracak bir ekip de oluşturduk. 24 Haziran tarihinden sonra olası bir cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi halinde de tüm çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

“Seçim güvenliği için üstümüze düşeni yapacağız”

HÖM maddi ihtiyaçlarını nasıl karşılanıyor?

“Çalışmalarımızın maddi ihtiyaçlarını hiçbir kurum kuruluş veya siyasi partiden destek almadan, tamamen dayanışma esasıyla, kendi aramızda imece usulü karşılamaya çalışıyoruz. Maddi bağımsızlığımız da bize özgürlük sağlıyor tabii ki.

Neden “OyunuTakipEt” demeye ihtiyaç duydular?

“Bu çalışmaları gerçekleştireceğiz çünkü özellikle seçim güvenliği konusunda çalışma yapmak için büyük boşluklar gördük. Geçtiğimiz seçimde geçerli sayılan mühürsüz oylar bu sene de karşımıza çıkacak ve bu defa yasal güvence altında olacak. Keza ittifaklardan dolayı pusulalarda yapılan değişiklik ve bu değişikliğin yaratabileceği muhtemel sorunlar önümüzde iken çalışma yapmak bizim için kaçınılmaz oldu.

“Milletvekili seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi olarak iki farklı seçim yapılması konusunda da bir kafa karışıklığı gözlemliyoruz. Amacımız bu gibi konularda tüm seçmenleri bilgilendirmek ve sandık güvenliğini sağlamak için seçmenleri görevli olmaya ikna etmek. Gençlerin sandıkta görev alması ve gerek sandık kurulu üyesi gerekse müşahit olarak görev alan herkesin konuya tam olarak hakim olmasını sağlayacağız. Kısaca seçim güvenliğini sağlamak için biz üstümüze düşen her şeyi yapacağız.” 

Bu haber 926 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum