Reklam

HER KÖYE BİR CEVİZ ORMANI PROJESİ...

HER KÖYE BİR CEVİZ ORMANI... Orman Mühendisi Emrah Bayraktaroğlu bu alandaki deneyimlerini karadenizekspres.com okurları için yazdı:

HER KÖYE BİR CEVİZ ORMANI PROJESİ...

HER KÖYE BİR CEVİZ ORMANI... Orman Mühendisi Emrah Bayraktaroğlu bu alandaki deneyimlerini karadenizekspres.com okurları için yazdı:

HER KÖYE BİR CEVİZ ORMANI PROJESİ...
10 Temmuz 2018 - 10:05

            21.310 orman köyü ve 7 milyonun üzerinde orman köylüsü olan ülkemizde şüphesiz ormanların korunmasında en etkin yöntemlerden biriside yerel halkın desteğinin sağlanmasıdır. Kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi amacıyla, ağaçlandırma çalışmalarında meyveli türlerin kullanılması kırsalda yaşayan vatandaşların refah seviyelerine önemli katkılar sağlayacaktır.

            Bu bağlamda; 2012 - 2018 yılları arasında başlatılan ceviz eylem planı ile kırsal alanda yaşayan nüfusun gelir seviyesini artırmak, daha sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak, kırsalda yerel ürünlerin işlenerek markalaşması hedeflenmektedir.

            Şimdiye kadar özel ağaçlandırmaya konu olan meyveli türler Orman Genel Müdürlüğü tarafından da ağaçlandırma sahalarında kullanılmaktadır.

            Yetişme ortamına göre, ceviz, badem, zeytin, dut, v.b. tercih edilen başlıca türlerdir.

                        Orman Genel Müdürlüğünü Türkiye genelinde 65.111.600 TL tahmini harcama ile 130.223,2 dönüm alanda Ceviz ağaçlandırması planlanmakta iken bu sayı Ordu ili sınırlarında 2012 -2016 yılları arasında toplam 3.513.000,00 TL tahmini harcama  ile 7026 dönümdür. Kısaca 5 yılda 5 milyon ceviz fidanı toprakla buluşması hedeflenmektedir.

            Ordu İli Gölköy İlçesi sınırlarında da 2012 yılından bu güne kadar bir çok ceviz ağaçlandırması yapılmış halihazırda da yapılmaya devam etmektedir.

            Ceviz Eylem Planı kapsamında ağaçlandırmaya konu olan sahalar; mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait orman toprağı, bozuk veya çok bozuk orman vasfındaki alanlardır.   

            Kadastro çalışmalarında vatandaş parseli dışında kalan, tapu verilmemiş, ormana kalan kısımlar potansiyel ağaçlandırma sahalarıdır.

            Chandler, Pedro, Kaman, Franquette, Fernor, Fernette gibi ceviz türleri yöreye uygun türlerin başında gelmektedir. Unutulmamalıdır ki her türün yetişme ortamı farklıdır. En uygun türün seçilmesi için gerekli toprak ve iklim tahlilleri yapılmalıdır.

            Meyvesinin değerli olmasının yanı sıra; gerek mobilya gerekse kaplama sanayinde kullanılan odunu da oldukça değerlidir.

           

 

Bu haber 8301 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum