Reklam

Havalar mevsimine pek uymasa da bu aralar beslenmeye her gün yaz !

Sebzeler ve meyveler mevsime uygun birer birer tezgahlara yerleşiyor. Dengede ve sağlıklı bir bedene sahip olmada kişiden kişiye değişiklik göstererek, günde 3-5 porsiyon mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin katkısı oldukça fazla.Hem vitamin ve mineral deposu hem de bol lif kaynağı olmalarıyla mutfaklarda bulunması gereken sebze ve meyveler..

Havalar mevsimine pek uymasa da bu aralar beslenmeye her gün yaz !

Sebzeler ve meyveler mevsime uygun birer birer tezgahlara yerleşiyor. Dengede ve sağlıklı bir bedene sahip olmada kişiden kişiye değişiklik göstererek, günde 3-5 porsiyon mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin katkısı oldukça fazla.Hem vitamin ve mineral deposu hem de bol lif kaynağı olmalarıyla mutfaklarda bulunması gereken sebze ve meyveler..

Havalar mevsimine pek uymasa da bu aralar beslenmeye her gün yaz !
06 Temmuz 2015 - 14:15

 

KARPUZ: Yazın serinletici ve ferahlatıcı meyvesi kuşkusuz ki karpuz..Yaklaşık % 95’i sudan oluştuğu için böbreklerin çalışmasını ve vücuttaki fazla sodyumun böbreklerden hızlı atımını sağlar. Buna bağlı olarak kan basıncını dengeler, damarları ve kalbinizi korur. İçeriğindeki likopen sayesinde, kansere karşı özellikle prostat kanserine karşı koruyucudur. Porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketildiğinde, sağlığa katkısının yanı sıra kilo vermeye yardımcıdır. Kilo vermeye etkisi, içeriğindeki su nedeniyle tokluk hissi oluşturur ve diüretik etkisiyle idrar söktürücüdür.

KAYISI: Yüksek karotenoid içeriğiyle gençlik iksiri adını hak eden kayısı beta karoten, likopen gibi güçlü antioksidanlarca zengindir. Bağışıklık sistemini destekler ve oksidanların cilde olan zararlarını önler. Likopen içeriğiyle damarlarda yağ birikimini önler. Bol lifli kayısı, günde 3-4 adet tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler.

KİRAZ: Yüksek anti-aging özelliğine sahip olan kiraz yaşlılığa karşı meyvelerin en özelidir.Sağlıklı saç, cilt ve göz sağlığını desteklemektedir. İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olarak da bilinen kiraz vücudu zararlı maddelerden temizlemektedir. Kirazın yenilebilir kısmı kadar sapı da sağlığınıza sağlık katmaktadır. Kurutulan kiraz sapları böbreklerde çok etkili bir hareket sağlamaktadır. Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Sapları çay olarak günde 2 fincan tüketilebilir. Meyvesini de 1 porsiyonu iki avuç kadar yani 12-14 adet olduğu bilinerek bilinçli bir şekilde tüketmek bu özel meyveden maksimum yararlılık sağlamaktadır.

KAVUN: Kokusuyla yazın en fresh meyvesi, vücutta yaşlılığa sebep olan serbest radikallerle savaşan muhteşem bir meyvedir. İçeriğindeki C vitamini ve beta karoten antioksidanı sayesinde doğal yaşlanma karşıtı, hücreleri yenileyici ve geliştirici özelliklere sahiptir. Ayrıca kavun yüksek kan basıncını dengeler, LDL yani kötü kolesterolü düşürür. Yüksek su miktarı özelliğiyle kilo vermeye yardımcı meyvelerdendir. 3 üçgen dilim kavun 1 porsiyon meyve demektir.

ÜZÜM: Kırmızı, yeşil, mor yaz meyvelerinin en renklilerinden üzüm, kansere karşı korumada, kalp hastalıklarını önlemede mükemmel görevi üstlenmiştir. Çok güçlü antioksidanlarla dolu ol doludur, flavonoidler, antosiyaninler, astringent ve tanin içermektedir. Kan pıhtılaşmasını kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürmektedir. Üzümün her renk tanecikleri su ve liften de zengin olup karaciğer ve bağırsak temizlemesine destek olur. 1 porsiyon üzüm 15 iri tanedir.

SEMİZ OTU: Sebzeler arasında en fazla omega-3 yağ asiti içeren semiz otu yaz beslenmesinin vazgeçilmezidir. Omega-3 kalp hastalıklarından korunmada önemlidir. Bol lifi sayesinde kabızlığı önlemektedir. Ayrıca kanı temizler vücudu toksik maddelerden temizler.Hafif bir yeşil yapraklı sebze olan semiz otunun 100 gramı 27 kaloridir. Salatalarda, yoğurtla veya yemeği yapılarak tüketilebilir.

KABAK: Bedenin temizliğini sağlayan kabak potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyumdan zengin bir sebzedir. Bağırsak tembelliğine birebirdir. Kilo vermeye yardımcıdır. 100 gram kabak 19 kalori olup,94 gramı sudur.

YEŞİL FASULYE: Bol lif kaynağı yeşil fasulye sindirim sistemini düzenler. Kalorisi düşük ve besleyici özelliğinden dolayı kilo vermeye ve kilo korumaya yardımcıdır. 100 gramı 23 kaloridir, 3 gram lif içerir.

DOMATES: En güçlü antioksidanlardan biri olan likopeni en fazla bulunduran domates, kanser hastalığına ve kalp-damar sağlığına karşı koruyucudur. İçeriğindeki E ve C vitaminlerinin etkisiyle de serbest radikallere karşı vücudu korur, yaşlanma karşıtıdır. Domatesin suyunun kilo kontrolü üzerine etkisi yüksektir. Vücudun vitamin, mineral ve su eksikliği çekmemesi sağlar , asit içeriğiyle uzun süre tok kalmaya yardım eder. 100 gram domates 22 kalori içerip, 94 gramı sudur.

SOĞAN: Sarımsağın kuzeni olarak adlandırılan soğan çok güçlü antioksidanlar içerir. Selülitle mücadelede ilk sırada yer alır. Bağışıklığı güçlendirir, akciğerleri temizler ve cildi kırışıklıklardan önleyen önemli selenyum kaynaklarından biridir. Aynı zamanda kükürt içeriği saç ve tırnak üzerinde olumlu etkileri vardır.

Meyve ve sebzeler kadar dengeli, sağlıklı ve renkli bir yaz dilerim…

 

 

Bu haber 735 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum