Merhaba Gönül, hangi üniversiteden mezunsun?
Lisans eğitimimi Marmara Üniversitesi Matematik bölümünde tamamladım. Yüksek lisans eğitimimi ise %100 burslu olarak Özyeğin Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden aldım. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora eğitimime devam etmekteyim.
Hangi dersleri aldın?
Çok ders aldım Onların hepsini yazarsam çok uzun bir listeyle karşılaşacağımız için muhtemelen sıkılabiliriz. Ancak Bilgisayar Mühendisliği bölümü okuyacak olan veya bu bölüme ilgi duyan kişiler için temel dersleri yazmaya çalışayım.
- Analiz (Matematik’teki nam-ı diğer Calculus. I-II-III… artık kaça kadar alabiliyorsanız :D)
- Doğrusal Cebir (Linear Algebra)
- Ayrık Matematik (Discrete Math.)
- Veri Yapıları ve Algoritmalar (Data Structures and Algorithms)
- Bilgisayar Mimarisi (Computer Organization and Architecture)
- Algoritma Analizi (Analysis of Algorithms)
- İşletim Sistemleri (Operating Systems)
- Otomata Teorisi (Automata Theory)
- Veritabanı (Database)
- Yazılım Mühendisliği (Software Engineering)
Lisansüstü imkanları nasıl?
Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığım okulların hepsinde yüksek lisans ve doktora programları mevcut. Lisansüstü öğrenci adaylarının kabul edilmesine bir kurul karar veriyor. Ancak öncelikle lisansüstü eğitimi alacağınız üniversite ve bölümde ilgi duyduğunuz alanın hocasıyla görüşmeniz ve lisansüstü eğitiminizde birlikte çalışabileceğiniz konusunda hemfikir olmanız önemli.
Gelelim duygusal meselelere Yüksek lisansımı özel bir üniversitede yaptığım halde %100 burslu eğitim alma fırsatı yakaladım. Başvurunuz Ales, yabancı dil, genel ağırlıklı not ortalaması gibi skorlarlara göre değerlendirilerek burs almaya hak kazanabiliyorsunuz. Lisansüstü eğitimim süresince Tübitak, Bakanlık, Avrupa Birliği gibi birbirinden farklı projelerde çalışma imkanım oldu. Yüksek lisans yaparken araştırma görevlisi olarak çalıştım.
Bölüm mezunları nerelerde çalışır? İş imkanları nasıldır?
Lisans arkadaşlarımın büyük çoğunluğu formasyon alarak kadrolu ya da sözleşmeli olarak lise matematik öğretmenliği yapıyor. Birkaç kişi Matematik bölümünde yüksek lisans eğitimlerine devam ettiler. Başka üniversitelerin aynı bölümünden mezun olmuş kişilerin Bakanlıkların İstatikçi veya Matematikçi kadrolarında, bankalarda, sektörde yazılımcı olarak çalışabileceklerine ve Ekonometri, İktisat, Mühendislik gibi farklı disiplinlerde yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebildiklerine şahit oldum.
Kariyer yolun nasıl şekillendi?
Matematik bölümünde okuma fikrine lise 2’de sıcak bakmaya başladım diyebilirim. Üniversite son sınıfa kadar alan değiştirme fikri aklımda yoktu. Ortalamam Matematik bölümüne göre fena değildi, derslerden büyük keyif alıyordum, Matematik çalışmaya dair isteğim hep vardı. Lisans eğitimime devam ederken Pascal ve Java programlama dili dersleri aldım. Pascal dersinin başlarında akış şemalarını öğrendiğim zaman şaşkına dönmüş ve çok mutlu olmuştum. O zamana kadar aldığım derslerin hiçbiri benzer bir konuyu içermiyordu ve yapılacak işlemi şematik olarak adım adım görmek ilginç ve çok mantıklı gelmişti. Sonrasında lisans eğitimimin son senesinde kısmi zamanlı öğrenci olarak çalıştığım Rektörlük Bilgi İşlem Merkezinde bilişim ve bilgisayar alanındaki kişilerin çalışma alanlarını gözlemleme ve araştırma şansım olmuştu. Geniş bir uygulama alanına sahip olan ve yine matematik kullanarak çalışabileceğim bir alanın varlığından böylelikle haberdar oldum ve Bilgisayar Mühendisliği bölümüne geçiş serüvenim başlamış oldu. Lisans okurken akademik eğitimime devam etmek istiyordum ve mezun olduğumda yalnızca bazı üniversitelerin yüksek lisans programlarına başvurmuştum.
Yaptığın işi biraz anlatabilir misin?
Bir doktora öğrencisi olarak, hocamın danışmanlığı eşliğinde ilgilendiğim problemi çözmeye çalışırken literatürdeki yayın ve kaynakları okuyarak ve inceleyerek araştırma yapıyorum. Üzerine çalıştığım problemin çözümüne dair yaklaşım geliştirdiğimde ise önerdiğim modeli kodluyorum. Sonuçlar alıyorum. Aldığım sonuçlar üzerinden analiz yapıyorum. Zaman, yer veya çözümün kapsamı açısından daha etkili bir algoritma önerebiliyorsam modelimi geliştirmeye ve geliştirdiğim modeli çalıştırarak sonuçlar almaya devam ediyorum. Tatmin edici sonuçlar aldığım durumda ise çalışmamı uluslararası makale veya dergilere yollayarak aldığım sonuçları başka araştırmacılarla paylaşmayı hedefliyorum. Yani aynı gün içerisinde hem makale okuyup hem de düşündüğünüz modeli kodlayabileceğiniz gibi tüm gününüzü kodlama yaparak veya makale yazmaya çalışarak geçirebilirsiniz
Bu işte mutlu musun? İyi ve kötü yönleri neler?
Çoğu zaman mutluyum. Öncelikle iyi yönlerinden bahsederek ferahlayalım
Genellikle çalışma düzeninize siz karar veriyorsunuz. Bu bir anlamda faydasını görebileceğiniz güzel bir özgürlük. Ancak bir diğer yandan kendi kendinizi kontrol etmeyi bırakırsanız işler yolunda gitmiyor.
Aktif olarak çalıştığınız alandaki ulusal veya uluslararası konferanslara yolladığınız makaleniz kabul aldığında (masraflarınız için ödenek bularak) dünyanın farklı yerlerindeki konferanslara katılarak çalışmanızı başka araştırmacılara sunabiliyorsunuz. Hazır oralara kadar gitmişken eğer fırsat bulabilirseniz gittiğiniz yerleri şöyle birkaç gün gezip dönebiliyorsunuz. Benzer bir durum sektörde çalışan kişiler için de geçerli. Günümüzde farklı programlama dillerinin ve kullanılan teknolojilerin bir çoğunun dünyanın farklı yerlerinde konferansları yapılıyor. Hem akademik ve/veya sosyal ağınızı genişletme hem de yeni yerler görme fırsatınız oluyor.
Kötü değil ancak zorlayıcı yönünden de bahsetmem gerekirse, üretken olmanız bekleniyor. Motive olduğunuz konu üzerine yapılan yayınları okuyarak, kaynaklardan faydalanarak ve hocanızın danışmanlığı eşliğinde uğraştığınız probleme dair çözüm yolları zihninize gelebiliyor. Ancak gelmediği durumda karın ağrısı olabiliyor
Bir diğer zorlayıcı yön ise bir Bilgisayar Mühendisi kimi zaman konumdan bağımsız olarak mesaiye kalması gerektiği durumlarla karşılaşabilir (tabii ki tercihe göre hiç mesaiye kalmayan kişiler de mevcuttur).
Tecrübeyle öğrenip günlük hayatında rutin haline getirdiğin ve çok faydasını gördüğün bir alışkanlık var mı?
Okuduğum bölümlerden dersler alırken, bu alanda çalışırken edindiğim ve oldukça faydasını gördüğüm yetkinliklerden biri neyi, nerede(n) ve nasıl araştıracağımı öğrenmek oldu. Bu özellik zamandan tasarruf yapmanıza ve karmaşıklıktan uzaklaşmanıza çok yardımcı oluyor.
Bir diğer alışkanlık ise zihninizde düşüncelerinizi organize ederek karşınızdakine açık ve anlaşılır bir şekilde aktarmak için gayret göstermek. Bu özelliğinizi hem çalışma hayatınızda hem de sosyal hayatınızda kullanabiliyorsunuz. Tabii bu alışkanlığınızdan ötürü herhangi bir konuyu anlatırken lafı çok dolandıran kişilerin muhabbetinden kimi zaman sıkılabiliyorsunuz
Hangi topluluklar içerisinde yer alıyorsun? Sana faydası olduğunu hissettin mi?
Django Girls İstanbul, Pyistanbul (Python Istanbul) ve inzva gibi topluluklara vaktim el verdiğince aktif olarak destek vermeye çalışıyorum. Size en çok uyan topluluğa destek vermek ilk olarak dünyanızı genişletiyor. Dahil olduğunuz etkinlikler ve iletişime geçtiğiniz insanlardan çok farklı açılardan çok şey öğrenebiliyorsunuz. Okuduğum okullarda hocalarımdan çok değerli bilgiler öğrendim. Ancak bunun yanı sıra hem dönem hem de aynı laboratuvarda çalıştığım arkadaşlarımdan bir sürü şey öğrendim. Benzer şekilde topluluklar aracılığıyla sektörden veya akademi dışından tanıdığım kişilerden kullandığımız programlama dili, teknolojiye ya da özellikle hayata dair çok kıymetli bilgiler edindim. Düzenlenmesine yardımcı olduğum, konuşmacı, mentor veya katılımcı olarak katıldığım etkinliklerde kendime dair geliştirmeye heveslendiğim bir sürü yönüm olabileceğini keşfettim. Yol yordam öğrendim.
Etkinlikler aracılığıyla tanıştığım, sektörden olan arkadaşlarımın üzerine çalıştıkları problemleri onlarla tanışınca merak eder oldum. Bu merakım beni doktora eğitimim sırasında staj yapma fikrine yönlendirdi. Hipo gibi harika bir şirkette staj yapma şansım oldu. Şirket kültürüne ve çalışma alanlarına dair gözlem yapma ve bir mentor eşliğinde test yazma fırsatı yakaladım. En büyük motivasyon kaynaklarımdan biri, güzel insanlarla ettiğim muhabbet olmuştur. O kişileri tanıyarak yaşamlarına değer katan şeyleri öğrenme ve motivasyon kaynaklarını dinlemenin başlı başına çok büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Onlarla beraber başkalarına faydalı olabilecek etkinlikler düzenlemek ise on numara beş yıldız bir aktivite
YORUMLAR