Mayıs 2015 ortalarında ilk kez kilogram başına 21 lirayı gören fındık fiyatı, Haziran ayı ortasında sert bir düşüşle ortalama 15 TL’ye geriledi. Fındık ürünü 2015 yılının başında artışını sürdürmüştü.
Geçen sezon yaşanan zirai don nedeniyle yok denecek kadar az olan fındıkta bu yıl rekoltenin yüksek olacağı şeklinde yapılan açıklamalardan sonra başlayan sert düşüşün daha ne kadar devam edeceği veya etmeyeceği konusunda üreticilerde tedirgin bir bekleyiş hakim.
Ordu’da geçen sezon sadece sahil bölgesinde fındık bulunurken bu sezon orta ve yüksek kesimlerde de fındığın bol olduğu haberi geliyor. Fındıkta aşırı nemden dolayı mantar oluşması ise üreticileri tedirgin ediyor. Fındık rekoltesi için net bir şeyin söylenebilmesi için 20 Temmuz tarihinin geçmesi gerektiği hatırlatılıyor.
Yeni sezon rekoltesi ve fiyat beklentisi hakkında ise sektör aktörleri değerlendirmede bulundular. Konu hakkında açıklama yapan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, “Sağlıklı sonuçları, bilimsel olarak yapılan çotanak sayımına göre Temmuz ayı içerisinde ortaya koyacağız. Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin artması için üreticimizin bilinçli şekilde bahçesine bakması, bilinçli ilaçlama, gübreleme, budama yapması çok ama çok önemlidir. Bu nedenle üreticimize ödenen destekleme primlerinin şarta bağlanarak bahçesine bakan, bilinçli üretim, ilaçlama, gübreleme yapan üreticimize daha fazla verilmesini istiyoruz. Yeni sezonda minimum 650 bin ton fındık rekoltesi bekliyoruz."
Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, ise yaptığı açıklamada fındık fiyatlarındaki düşüşlerin ana nedenini yeni sezondaki fındığın dalda iyi görünüp stokçunun elindeki fındığı piyasaya sürmesine bağlayarak bundan sonra fındığın 15 lira seviyesinde dengeleneceğini savundu.
Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, fındık fiyatlarındaki genel düşüşü doğru bulduğunu çünkü asıl rayiç fındıkta kilogram başına 15 TL olması gerektiğini savundu. Güney, "Belki sizlere tuhaf gelecek ama bu dönem için fındığın kilogram başına 20 TL’leri görmesini ben hiç doğru bulmadım. Çünkü bir ürünün gerçek rayiç değeri olmalı. Çok oynamamalıdır. Bence şu an için fındığın reel değeri kilogram başına 15 TL olmalıdır. Fındık doğru fiyattadır." açıklamasını yaptı.
Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi (INC) İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, 21 Mayıs’ta yaptığı açıklamada dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'ye tehlikeli rakipler geldiğini söyledi. Fındık fiyatının yüksekliğinin kimseyi memnun etmemesi gerektiğini ifade eden Zapsu, yüksek fiyatın Türkiye'nin önüne yeni rakipler çıkarabileceğini öne sürdü. Bir zamanlar rakipsiz konumdaki Türkiye'nin hala lider olmasına rağmen pazar payının yüzde 71 olduğuna dikkat çeken Zapsu, makineli tarım yapan Şili, Avustralya ve ABD'nin Türkiye için tehlikeli rakipler olabileceğini vurguladı.
Giresun Ticaret Borsası’nın resmi web sitesinde ise fındık fiyatının açıklandığı alanda, "Serbest piyasada kabuklu fındık fiyatları oluşmadığı için, fiyat bilgisi sunulamamaktadır. Yeni sezonda fiyat bilgisi verilmeye devam edilecektir.” bilgi yazısı dikkat çekiyor.
Öte yandan sezon boyunca hafta içi her gün fiyat açıklayan Ordu Ticaret Borsası ve Giresun Ticaret Borsaları’nın resmi internet sitelerinde ise günlük fındık fiyatı bir süredir verilmiyor.
YORUMLAR