Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan fındık toplamak için Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına "Çocuk İşçiliğinin Fındıkta Önlenmesi Projesi" kapsamında çeşitli eğitimler veriliyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü, Türkiye İş Kurumu ve Ordu Valiliğince yürütülen proje doğrultusunda çadır kentte konaklayan mevsimlik işçilerin çocukları, aileleri fındık bahçesinde hasat yaparken, görevlendirilen öğretmenler eşliğinde temel eğitime tabi tutuluyor ayrıca sosyal ve kültürel dersler görüyor.
Proje Genel Koordinatörü Doç. Dr. Murat Gürkan Gülcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında başlatılan projenin kapsamının zamanla daha genişlediğini söyledi.
Ordu, Sakarya ve Düzce'deki 7 merkezde yürütülen projeyle 620 öğrenciye ulaştıklarını anlatan Gülcan, fındık toplamak üzere gelen mevsimlik tarım işçilerinin 4 ile 16 yaş arasındaki çocuklarına, geri kaldıkları konularda eğitim verildiğini belirtti.
Gülcan, eğitim veren 60 öğretmenin çadır kentlerde görev aldığını ifade ederek, "Artık her yıl yaz aylarında fındık tarımı için bölgemize gelen ailelerin çocukları buralarda eksik kalan eğitimlerini alıyor. Buraya da çocuklar severek katılıyor" dedi.
Çocuk işçiliğinin dünyada da büyük sorun olduğuna işaret eden Gülcan, şöyle konuştu:
"Asya ve Afrika'da ağırlıkta olmak üzere bütün ülkelerde çocuk işçiliği sorunu var. Bugün istatistiklere bakıldığında, dünyada 165 milyon çocuğun küçük yaşlarda çeşitli işlerde çalıştığını görüyoruz. Bunlar arasında çok tehlikeli işler de bulunmaktadır. En tehlikeli çocuk işçiliği daha çok çocuk ticareti, fuhuş, uyuşturucu ticareti gibi işler. Ülkemizde, bu tür işlerin olmaması ise sevindirici. Türkiye'de ise çocuk işçiliği sokakta, sanayide ve tarımda çalışan çocuklar olmak üzere üç başlık altında belirlenmiştir."
Yapılan çalışmalarla sokakta ve sanayi alanında çalışan çocukların sayısının azaldığına dikkati çeken Gülcan, tarım işinde çalışan çocukların ise sayılarının daha fazla olduğuna vurgu yaptı.
"Hükümet, çocuk işçiliğini sonlandırmayı hedefliyor"
Gülcan, tarım iş kolunda çocukların çalıştırıldığını ancak bu konuda devletin önemli projeler yürüttüğünü belirterek, "Mevsimlik tarım işlerinde 400 bin civarında çocuğun tarım işçisi olarak çalıştığını görüyoruz. Bu nedenle hükümetimiz, son yıllarda bir program kapsamında tarım iş kolunda çocuk işçiliğini sonlandırmayı hedeflemiş durumda" diye konuştu.
Proje kapsamında fındık tarımında çocuk işçiliğini sonlandırmayı amaçladıklarını anlatan Gülcan, şunları söyledi:
"Çocuklar, aileleri ile doğu illerinden bir aylık süre için bölgemize geliyor. Burada çadır kurarak konaklıyorlar. Aileler gündüz bahçelere gidiyor. Bu kapsamda, hem iş kanunumuzda, hem eğitimle ilgili temel kanunlarda hem de imzaladığımız uluslararası sözleşmelerde 16 yaşından küçük çocukların ağır iş kolu olarak saydığımız tarım işlerinde ve fındık tarımında çalışması yasaklanmış. Bahçelerde çocukların çalıştırılması adına denetimler yapılıyor."
"Çocukların eğitimlerini sürdürmeleri sağlanıyor"
Bahçelerde çocukların çalıştırılmaması için eğitim verdiklerini aktaran Gülcan, "Bu projelerle, duyarlılık arttırılarak çocukların eğitimlerini sürdürmeleri sağlanıyor. Aileler eğitilerek ve bazı destekler verilerek proje kapsamında çocuk işçiliğinin önümüzdeki yıllarda tümüyle sonlandırılması hedeflenmiştir" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Murat Gürkan Gülcan, projede her geçen gün daha da başarılı olunduğunu ve projenin ulusal bir model olma yolunda ilerlediğini kaydetti.
YORUMLAR