Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alan soğuk hava dalgasının fındıkta zarara neden olduğunu belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, 2016 ürünümüz zirai dona maruz kalmıştır. Fındıkta korkulan olmuştur. 300 rakımın üzerinde ciddi oranda hasar oluştuğunu tahmin ediyoruz. Şu anda zirai donun boyutunu söylemek için erken, ancak ürünümüz buz tuttu. Yetkililerin yapacağı incelemelerin ardından zararın boyutu ortaya çıkacaktır. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak fındıkta zirai don riskinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Dün gece etkili olan soğuk hava dalgasının meteoroloji verilerine göre bu gecede etkili olması beklenmektedir. Fındıktaki zirai don geçmiş değil, üreticilerimizin eli yüreğinde.Yılın 12 ayı dalın ucundaki 500 kilogram fındığa bakan üreticilerimiz var. İnşallah 2004 ve 2014 yılında yaşadığımız afetle karşı karşı kalmayız” dedi.
FINDIK FİYAT LİSTESİ
ALICILARI PANİK SARDI
Buz tutan fındığın alıcı kanadında paniğe neden olduğunu ifade eden Karan, ”Serbest piyasada 9 liraya kadar düşürülen fındık fiyatı yeniden 11 liranın üzerine çıktı. 2016 ürünü fındık, riske girince alıcıların hesapları tutmadı. Bilinçli bir şekilde fındık fiyatını 14 lira seviyelerinden 9 liraya kadar çekenler, evdeki hesap çarşıda tutmayınca panik oldu. Geçen hafta fındık fiyatına 10 lira diyemeyenler şimdi fiyatı 11 liranın üzerine çıkardı. Hani fındığa ihtiyacınız yoktu ? piyasa fındığa doymuştu ? Demek ki, evdeki hesap çarşıya uymazmış. Üreticinin alın teriyle oynanılmazmış. Biz ‘yeni mahsul fındık yansın, fiyatlar uçsun’ demiyoruz. Biz sezon başından beri ‘fındığın fiyatı en 15 lira’ diyoruz. Bu fiyatın altındaki bir rakamı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
SOĞUK HAVA DALGASI GÜRCİSTAN’A YÖNELDİ
Zaman zaman Türk fındığa alternatif olarak gösterilen Gürcistan fındığının da zirai don riski altında bulunduğunu söyleyen Karan, “Meteoroloji verilerine göre, Karadeniz havzasında etkili olan soğuk hava dalgasının fındık tarımı yapılan Gürcistan’a doğru yöneldiği bilgisi geldi. Don riski Gürcü fındığını da tehdit etmekte, birileri bununda hesabını iyi yapsın. Gürcistan fındığını öne sürerek aba altından soba göstermesinler” diye konuştu.
Akyazı halkının ve Karadenizlilerin geçim kaynağı olan fındık fiyatları üzerinde oyunlar oynandığını iddia eden köylüler eylem yaptı. Basın açıklaması yapan köylüler, “Bugün burada bizlerin toplanmasının nedeni Akyazı ve Karadeniz bölgesinin ana geçim kaynağı olan fındık üzerinde oynanan fiyat oyunları ve buna bağlı olarak yaşanan mağduriyetlerdir. Öyle ki üreticilerin beklentilerinin aksine fındıkta fiyat istikrarı maalesef sağlanamamaktadır. Bu durum geçimini fındıkla sağlayan binlerce üreticiyi önümüzdeki dönemlere kaygıyla bakmasına neden olmaktadır. Piyasada fındık alımı yapan, işleyen ve ihraç ederek ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayan yerli firmalar bu dalgalı zeminde ekonomik dar boğaza girmekte ve hak kaybı yaşanmaktadır” dedi.
Devletin fındık üreticisinin mağdur olmaması ve ayakta durabilmesi için alan bazlı destek vermesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, “Geçmiş dönemlerde Fiskobirlik fındık alımını durduğunda TMO aracılığıyla fındık alımı yapıp üreticinin mağdur olmasını önlemiştir. Bugün gelinen noktada ise devletimizin komşu ülke Suriye’de yaşanan savaş halinin ve mültecilerin yaralarını sarmak için mücadele ederken bunu fırsat bilen emperyalist sermaye fındık fiyatlarını istediği gibi şekillendirmektedir. Milli servetimizin elimizden alınmasına ve batılılaşmasına sessiz kalmak bizlere yakışmaz. Dünya’nın yüzde 70 oranla birinci fındık üreticisi olan devletimizin fındık fiyatlarını ve pazarlama şeklini kontrolü altında tutmasını ve bunu devlet politikası olarak benimsemesini rica ediyoruz” diye konuştu.
Açıklamaların arından köylüler fındık fidelerini keserek yaşanan durumu protesto etti.
YORUMLAR