Fındık üreticileri fındık fiyatı ne olacak diye sormaya başladılar bile. Bu sene 'Piyasada fındık yok' açıklamaları, fındık fiyatlarını yavaş yavaş yukarı çekmeye başladı bu durum ise Fındık üreticilerinin yüzünü güldürmeye yetti. Yıllık 5 milyar dolarlık meyve ve sebze ithalatı yapan Çin'in, meyve ve sebze ithalatçılarının dün Akdeniz'de yaptığı açıklama fındık üreticilerini umutlandırmıştı.
İLLERE GÖRE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
Karadenizli üreticinin geçim kaynağı olan fındık, illere göre farklı fiyatlardan alıcı bulmaya devam ediyor. Giresun ve Ordu'nun fındık fiyatları diğer şehirlere göre bir tık yüksek olmakla birlikte, özellikle Trabzon ve Zonguldak fındık fiyatlarından 2.5 TL daha yüksek bir rakamla alıcı buluyor.
GİRESUN'DA %50 RANDIMANLI FINDIK FİYATLARI
Giresun'da ise Giresun Ticaret Odası tarafından verilen bilgide, %50 randımanlı Giresun fındığının fiyatlandırması 13.05.2016'da şu şekilde oldu;
GİRESUN'DA FINDIK EN YÜKSEK 10.47 TL OLDU
Giresun'da tombul fındık 13.05.2016 tarihi itibariyle 10.47 TL'den alıcı bulurken, fiyatların 3 gün içinde 15-20 kuruşluk artış göstererek 10.60 seyirlerine geldiği ifade ediliyor. Giresun Ticaret Borsası fındık fiyatları bölümünde verilen bilgilere göre tombul fındığın günler içindeki fiyatlandırması şu şekilde oldu;
FINDIK FİYATLARINDA ÇİN BEKLENTİSİ
Yıllık 5 milyar dolarlık meyve ve sebze ithalatı yapan Çin'in, meyve ve sebze ithalatçılarının dün Akdeniz'de yaptığı açıklama fındık üreticilerini umutlandırmıştı. Çin'in Türkiye'den fındık ithalatı yapacağı ve bol miktarda fındık alacağı ifade edilmişti. Gerekli anlaşmaların sağlanması halinde Çin pazarına yoğun bir şekilde fındık ihracatı gerçekleştirilmesi beklenirken, Çin pazarına girecek olan fındığın iç piyasadaki fındık fiyatlarını da arttırması bekleniyor.
FINDIK FİYATLARI ARTACAK MI?
Son dönemde artış eğiliminde olan fındık fiyatları, ilerleyen dönemde de artmaya devam edecek gibi görünüyor. Özellikle üreticinin fiyatlardan memnun olmaması ve TMO'nun da devreye girebilirim mesajı vermesi, fındık fiyatlarında yaşanan artışın temel sebebi olarak görülüyor. TMO tarafından yapılan 14 TL'ye fındık alımı yaparız açıklaması piyasayı hareketlendirse de, fındık fiyatları halen daha istenilen düzeye gelmedi denilebilir.
Fakat ilerleyen dönemde fındık fiyatlarındaki artış durursa, TMO'nun devreye girebilecek olması, fiyatların en az 14 TL civarına gelebileceğini düşündürüyor. Yeni sezondaki fındık rekoltesinin de düşük olması, yeni sezon fındığının yüksek fiyatlara alıcı bulabileceği ve fiyatlarda yükselme yaşanabileceğini düşündürüyor. Yine de, özellikle emanetteki fındıkların yeni sezonda piyasaya çıkmasıyla birlikte, rekolte düşüklüğünden kaynaklanacak olan fındıkta fiyat artışının, emanet fındıkların piyasaya çıkmasıyla duracağı düşünülüyor. Bu nedenle, fındık fiyatlarında emanetteki fındıkları ve rekoltenin büyük bir önemi bulunuyor.
FINDIK NEDİR?
Türkiye’nin dünya üzerinde sahip olduğu matematik konum, ülkeye birçok avantaj katmıştır. Hiç şüphesiz bu avantajların içerisinde yer alan tarımsal ürün çeşitliliği, ülkenin önemini çok fazla artırmaktadır. Bu noktada Türkiye, birçok tarım ürününü dünyada en fazla yetiştiren ülke konumunda yer alır. Bu tarım ürünlerine verilebilecek en iyi örnek ise, fındıktır.
Türkiye’de fındık özellikle Karadeniz bölgesinde yetişmekte olup, Ordu ili bu konumda başı çekmektedir. Öyle ki, dünyanın %60’lık fındık ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Toprağın nemli olması ve iklim şartları, bunda en önemli etken konumundadır.
Fındık meyvesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise, dikilen fındık ağaçlarının çeşitliliğidir. Genellikle fındıkta görüntü aynıdır ama lezzette farklılıklar bulunmaktadır. Bu durum, fındığın çeşitlerinden kaynaklanır.
Fındık, küçük bir ağaç veya çalının bir araya toplanması şeklindedir ve bu küçük ağaç kümelerine ocak adı verilmektedir. Sonradan fındığa dönüşecek olan çiçekler İlkbahar mevsiminde açar ve bu çiçekler oldukça küçüktür.
Fındık, çotanak adı verilen bir koza içerisinde yetişmektedir. Fındık ocakları, oldukça bakım isteyen bir yapıdadır. Uzayan dallar ve ağaçlar budanır ve fındık bahçesi yılda birkaç defa yabani otlardan arındırılır. Hem yetiştirilme süreci, hem de toplanma sürecine bakıldığında fındık üretimi oldukça zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.
Fındığın Faydaları
Fındık meyvesinin oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar; enerji verme, cinsel gücü artırma, böbreklerde oluşan kum ve taş düşürme konusunda yardımcı, yapısında bulunan kalsiyum sayesinde çocukların kemik oluşumunda yardımcı ve menopoz dönemlerinde kemik erimelerini engellemede etkilidir. Bunların dışında kolesterolü düşürmek ve kalp krizi oluşma riskini azaltmak fındığın diğer faydalarını oluşturmaktadır. Fındıkta lif oranı yüksek seviyelerde bulunur. Bu durum da fındığın mideye ve bağırsaklara yardımcı olmasını sağlar. Aynı zamanda fındık, kabızlık oluşumunda ve gideriminde de etkilidir.
Karadeniz’de yetişen ve dünyada oldukça fazla sevilen fındıkta, magnezyum ve potasyum oranları yüksektir. Bu da fındığın, tansiyon problemi yaşayan kişilere önerilmesini sağlamaktadır. Dolaşım sistemini düzenleyici etkisi, fındığın başka bir faydasını meydana getirir. Aynı zamanda son zamanda yapılan araştırmalarda fındığın anne sütünü artırdığı ortaya koyulmuştur.
Fındık, genellikle kavrulmuş olarak ya da çeşitli gıdaların içerisine katılarak tüketilmektedir. Yalnız son yıllarda, fındık yağları da bir hayli tüketilmektedir. Fındık yağının yapısı incelendiğinde, bu yağda %82 seviyesinde oleik asid adı verilen madde bulunmaktadır. Bu madde ise, kolesterolün düşmesini sağlayan temel madde konumunda yer almaktadır. Yani fındık yağı kolesterolün azalmasında en etkili yöntemlerden birisidir. Fındık yağının kokusuz ve renksiz yapıda oluşu, bu yağı kullanırken alışkın olunan tatlardan farklı bir tat alınmamasını sağlar.
Fındık, yaş olarak tüketilmemelidir. Hasatı yapılan fındık, ilk önce kurutma işleminden geçirilir ve bu kurutma güneş ışığında olur. Yaş fındık tüketimi, ishale neden olabilmektedir. Sağlık için onlarca faydası bulunan fındığın temel sloganı ise, her gün bir avuç fındıktır. Bu da, günlük yaklaşık 40 gram fındık tüketimine denk gelmektedir.
YORUMLAR