Trabzon Ticaret Borsasının koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Trabzon İl Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyonu işbirliği ile yürütülen Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen yaşlı bahçelerin sökülmesi çalışmalarına bakanlık tarafından maddi destek sağlandı. Bu destekle Trabzon ve ilçelerinde yaklaşık 25 yaşlı bahçede 114 dönümlük bir söküm yapılmasına da başlandı.
Üreticilerin görerek teşvik edilmesini sağlamak amacıyla Örnek Bahçe adı altında gerçekleştirilen çalışmalara, Bakanlık tarafından çeşitli kaynaklardan sağlanan destekle yeni ilaveler yapılıyor.
Yaşlı bahçelerin ikinci kısımdaki söküm işlemine Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ile üreticiler katıldı.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu geçen yıl toplam 22 dönümlük 10 yerde çalışma yaparak örnek bahçeler oluşturduklarını belirterek, Bazı yerlerde 100 yıllık bahçeleri söküyoruz. Fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız başta üreticiler olmak üzere sektörün tüm kesimleri tarafından büyük bir destek görmektedir. Tarım Bakanlığımızın her yönüyle destek verdiği projeye maddi kaynak ayırması çok büyük bir aşamadır. Sayın Bakanımıza ve Tarım İl Müdürüne teşekkür ediyoruz. Artık bu uygulama devlet politikası haline gelecektir. İnanıyoruz ki, yakında bununla ilgili bir kanun da çıkacaktır dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay da Bakanlığımızın, yarısı bizden, yarısı sizden sloganı çerçevesinde verdiği destek fındık ve geleceği için çok önemlidir. Daha çok herkesin görebileceği yerlerde yaptığımız yenilemelerle oluşturulan örnek bahçelerdeki yeni dikim şekilleri üreticilerim tarafından talep görmektedir. Proje kapsamında üreticilerimizi bilgilendirme toplantıları yapılıyor, gençleştirme ve budama teknikleri de uyguluyoruz. Fındıkta verim ve kaliteyi arttırdığımız da herkes kazanacaktır dedi.
Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ise; ülkemizin fındıkta en
büyük sorunlarından birinin alandan alınan düşük verim olduğuna dikkat
çekerek şöyle konuştu:
Bunun en önemli sebepleri yetiştiricilikte modern tekniklerin hayata
geçirilememesi ve bahçelerin yaşlı olmasıdır. Bu teknikler yeni çeşitler kullanmak, yeni dikim sistemleri uygulamak, toprak ve yaprak analizine
dayalı gübreleme yapmak ve entegre zirai mücadele yöntemleri
uygulamaktır. Böylelikle üretimimizi 200-250 kg/da seviyelerine çıkarmak mümkündür. Bu şekilde hem üretim maliyetlerini düşürebiliriz, hem de
çiftçimizin daha fazla kazanmasını sağlayabiliriz. Bu projenin amacı,
örnek bahçeler tesis ederek, bu bahçelerde modern yetiştirme
tekniklerine uygun üretim yapmak, sonuçlarını çiftçilerimizin bizzat
görmelerini sağlamak ve kendi bahçelerinde de uygulamaları hususunda
öncülük etmektir.
Öte yandan Proje kapsamında kato denilen araçlarla yaşlı bahçeler sökülerek yeniden tanzim ediliyor. Bahçelerdeki çok ağaçlı ocak sistemi yerine, sıralı, ikili ve tek ağaçlı dikim şekilleri uygulanıyor. Sökülen bahçelere bu dönem genellikle Giresundan temin edilen ve Giresun yağlısı olarak adlandırılan fındık çeşidinden 30 bin civarında dikiliyor. Projeye çok sayıda üretici de bahçelerinin sökümünü ve dikimini kendileri yaparak da katkı sağlıyorlar.
KAYNAK: TRABZONAJANS.COM
YORUMLAR