Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon'da 150-200 yıllık fındık bahçelerinin bulunduğunu belirterek, "Üreticilerimizin mutlaka fındık bahçelerini dona karşı gençleştirmesi gerekiyor" dedi.
Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ayında meydana gelen don nedeniyle özellikle yaşlı bahçelerin çok etkilendiğini söyledi.
Genç bahçelerin birkaç sene içerisinde kendini yenileyebildiğini ancak yaşlı bahçeler için bunun daha uzun sürdüğünü dile getiren Karadeniz, "Yaşlanmış dallarla ve fındık bahçeleriyle üretime devam etmek boşa kürek çekmek gibidir" diye konuştu.
Karadeniz, yaşlanmış fındık ocaklarının köküyle beraber sökülmesi ve yerine genç fındık ışkınlarının dikilmesi gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"30 Mart'ta yaşanan don afeti geride kaldı ancak önümüzdeki süreçte bu afetler yine karşımızda duruyor. Bizim bu anlamda önerimiz, dondan en çok etkilenen fındık bahçelerine iyi bir bakım ve budama yapılmalıdır. Eğer üşüyen fındık dalları iyi budama ve gençleştirmeyle fizyolojik dengesinde tutulursa don zararıyla tahribat görmüş dalların yenilenme süreci daha hızlı ve erken zamanda telafi edilecektir."
Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon'da 150-200 yıllık fındık bahçelerinin bulunduğunu anlatan Karadeniz, "Bu nedenle yaşlı bahçelerin kendisini yenileme süreci daha fazla zaman alacaktır" dedi.
Karadeniz, üreticilerin bahçelerini yaşlı dallardan kurtarması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bölgemizde fındık bahçeleri çok yaşlı olduğundan sürgün verimi çok düşük oluyor ve yaşanabilecek don karşısında direnme gücü azalıyor. Üreticilerimize çağrımız lütfen bahçelerini gençleştirme yoluna gitsinler. Bilmelidirler ki yaşlanmış dallarla ve fındık bahçeleriyle üretime devam etmek boşuna kürek çekmek gibidir. Üreticilerimiz bir an önce fındık ocaklarını kökleriyle birlikte söküp yerine gençlerini diksinler. Daha fazla ürün almanın yolu da budur." - Ordu
YORUMLAR