Reklam

Financial Times: Türkiye konut depremine hazır mı?

Financial Times'da yayınlanan bir yazıda, konut sektöründe “deprem” niteliğinde büyük bir krizin kapıda olduğu öne sürüldü.

Financial Times: Türkiye konut depremine hazır mı?

Financial Times'da yayınlanan bir yazıda, konut sektöründe “deprem” niteliğinde büyük bir krizin kapıda olduğu öne sürüldü.

Financial Times: Türkiye konut depremine hazır mı?
05 Şubat 2015 - 14:54

Financial Times’da yayınlanan bir yazıda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı gelişen piyasalarda konut pazarının gereğinden fazla büyüdüğü ve bu sektörde “deprem” niteliğinde büyük bir krizin kapıda olduğu öne sürüldü.

  John Hopkins Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Alessandro Rebucci tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu az yükselen piyasa ülkelerinde konut pazarının son yıllarda gelirden çok daha fazla büyüdüğüne dikkat çekildi.   ABD’nin faiz oranlarını yükseltmek üzere olduğunu ve uluslararası sermayenin daha yüksek ve güvenli gelir için yeniden merkeze dönceceğini vurgulayan yazar, bunun küresel ekonominin dış sınırlarına yakın ülkelerin konut pazarında “depreme” neden olacağını öne sürdü.   2008-2009 küresel finans krizinden beri dünyanın dört bir yanında konut pazarlarının farklı hızlarda geliştiğini kaydeden yazar, gelişmiş ekonomilerin çoğunda daralma ya da durma noktasına gelirken, yükselen piyasalarda hızla toparlanıp yükselmeye devam ettiğini hatırlattı.   IMF’nin Küresel Konut Gözlemi’ne göre Brezilya, Çin ve Türkiye ekonomilerinde gelirde kaydedilen büyüme oranları yavaşlarken, konut fiyatları ve kredilerin hala bugün bile enflasyondan çok daha yüksek oranlarda arttığına dikkat çekildi.   Rebucci, özellikle Brezilya ve Türkiye’de enflasyonun yüksek ve cari açığın çok büyük olduğunu, bu ekonomilerin hala fazla ısınmakta olup dış borçlanmaya bağımlı olduğunu, giderlerinin gelirlerinden fazla olduğunu belirtti.   Borçlanmanın yüksek ve konut fiyatlarının asıl değerinden fazla olduğu durumlarda bir yandan büyümeyi tüketime göre dengelerken diğer yandan da finans sistemini serbest bırakmanın zor olduğunu belirten yazar, talebi destekleyen kolay kredi politikasının dengeyi kaçırması halinde durumun ekonomik istikrarı tehdit edebileceğini öne sürdü. 

Bu haber 638 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum