Fatsa Güneş Gazetesi - Güneş Ofset Matbaacılık
Meme kanseri tedavisi erken evrelerde teşhisin hayat kurtarabildiğini kaydeden Fatsa Sağlık Müdürü Dr. Aralan, şu bilgileri verdi: “İleri evrelerde hem yaşam süreleri kısıtlı hem de tedavi seçimleri hastalar için yaşam kalitesini düşürecektir. Bu konuda toplum tabanlı 30-65 yaş aralığındaki kadınlar rahim ağzı kanseri, 40-69 yaşa aralığındaki kadınlar meme kanseri, 50-70 yaş aralığındaki kadınlar ve erkekler bağırsak kanseri için taramalarını yaptırmaları gerekmektedir.KETEM BÜYÜK BİR İMKAN
Taramaların yapıldığı ‘Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin (KETEM) önemi anlaşılmaktadır. KETEM birimleri ülke genelinde halkın kanser konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması ve erken teşhisi mümkün olan bazı kanser taramalarının yapılması amacıyla kurulmuştur. EN BÜYÜK BELİRTİ NEDİR Meme kanserinin en sık karşılaşılan belirtisi “ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitle hissi. Nadir de olsa bölgede cildinde kızarıklık, morarma, yara, içeri doğru çöküntü, küçük şişlikler ve portakal kabuğu görünümü, meme başı ve çevresinde renk değişikliği, meme ucundan gelen akıntı elle fark edilen ağrılı ya da ağrısız şişlikler görülebiliyor.
ÖZELLİKLE KİLO MEME
KANSERİNİ TETİKLİYOR
Şişmanlık, alkol ve sigara kullanımı ile yanlış beslenme alışkanlığı, ailede meme kanseri hikayesi, hiç çocuk doğurmamış olmak gibi faktörler de meme kanserini etkiliyor. Daha önce yumurtalık ya da rahim kanseri teşhisi konulması, uzun süre doğum kontrol hapı kullanılması, ileri yaşta olmak (sıklıkla 40-69 yaş arasında görülür) adet görmeye başlama yaşının erken, kesilme yaşının geç olması şeklinde sayılabilir. Ancak risk faktörlerini en aza indirecek hayat tarzı değişikliklerinin yanı sıra hastalığın erken teşhisine yönelik yapılan meme kanseri taramaları bu kanserden ölümleri ve hastalığın sıklığını azaltmada en etkili yöntemlerdir.
•Muharrem GÖÇ
YORUMLAR