turkiyegazetesi.com.tr 'nin haberine göre;
EYT son dakika: Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde son viraja girildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son yaptığı açıklamada EYT için Aralık ayını işaret ederek 'tek formül' üzerinde çalıştıklarını belirtti. Formüle göre; belirli çalışma süresini dolduran her EYT'li yaş şartına bakmadan emekli olabilecek.
YAŞ KOŞULU ARANMADAN EMEKLİLİK
Sabah gazetesi'nin haberine göre; çalışma hayatına başlamada önemli tarih 8 Eylül 1999. Bu tarihinden önce sigortası başlayan kadınlar 20, erkekler ise 25 yılını doldurduktan sonra 'yaş koşulu' aranmadan emekli olabilecek. Aralık ayında çıkacak olan EYT düzenlemesiyle emeklilikte prime dayalı sistem getirilecek. Böylece şartlarını tamamlayan emekli adayları kademeli bir şekilde emekli olabilecek.
SON 2520 GÜN OLDUKÇA ÖNEMLİ
EYT ile emekli olmak isteyenler için en önemli kriter son 2520 gün. Kişilerin bu günlerdeki çalışma hayatları, hangi statüden emekli olacağını belirleyecek. Bu tarihten önce sigortalı olanların ise SSK'dan emekli olabilmesi için 5 bin güne ulaşması gerekiyor.
PRİMİ YATIRILMAYANLARA DAVA YOLU AÇIK
İşe girişi yapılan ancak primi yatırılmayanların ise zaman aşımı süresisiz dava açma hakkı var. Sigorta başlangıcı stajyer veya çırak olmadığı halde bu şekilde gösterilmiş olanlar da dava açarak buna itiraz edebilirler.
EYT'DE ASKERLİK BORÇLANMASI ÖNEMLİ DETAY
Askerlik borçlanması ise 8 Eylül 1999 tarihinden önce yapılan askerlikler için büyük önem taşıyor. Örneğin; 2001 yılında işe giren ancak askerliğini 1998 yılında yapan biri borçlanıp bu tarihi öne çekebilir. Bu tarihten önce banka sandıklarına tabi olanlar da emekli olabilecek. Öte yandan 18 yaşın altındayken ödenen primler de prim ödeme gün sayısına dâhil ediliyor ve ayrıca emeklilik yaşının tespitinde işe giriş tarihi dikkate alınıyor.
Heyecanla beklenen EYT yasası ile emekli olmayı planlayan memur, SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve tarım sigortalılarının merak ettiği bazı soruların cevapları şöyle:
1- EKSİK PRİM GÜNLERİMİ YASA ÇIKMADAN, ŞİMDİDEN BORÇLANMAMDA FAYDA VAR MI?
EYT'yi beklerken hizmet dökümünü çıkararak ilk adımı atabilirsiniz. Doğum, askerlik borçlanması için yasanın çıkmasını beklemekte fayda var. Böylece ne kadar gün gün sayısına ihtiyacınız olacağını göreceksiniz. İhtiyacınız olan prim gün sayısı kadar borçlanmış olacaksınız. Asgari ücretin brütünün yüzde 30'unu, yurtdışında borçlanma yüzde 40'ını borçlanabilirsiniz. 1 Ocak 2023 tarihine kadar borçlanma tutarları değişmeyeceği için bir zararınız da olmayacak.
HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
YORUMLAR