Reklam

EYER VE SEMERCİLİK TEKNOLOJİYE YENİLDİ

Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan eyer ve semercilik teknolojiye yenildi.

EYER VE SEMERCİLİK TEKNOLOJİYE YENİLDİ

Unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan eyer ve semercilik teknolojiye yenildi.

EYER VE SEMERCİLİK TEKNOLOJİYE YENİLDİ
27 Ağustos 2016 - 10:30

 

  Binek hayvanlarıyla yük taşımada kullanıldığı dönemlerde rağbet gören eyer ve semerler artık tarih oluyor. Eyer ve semerin hayvanların yük taşımasını sağlayan bir malzeme olduğunu belirten ilçemizin tek semer ustası İsmail İnan, “1989 yılından bu yana ben bu işi sürdürüyorum. Ben bu mesleği babam ve amcamdan öğrenerek yapmaya başladım. Eskiden bir fındık sezonunda 70-80 tane eyer ve semer yaparken günümüzde sadece 2-3 tane at eğeri ve eşek semeri yapabiliyorum. At ve eşeklerin yerini artık halk dilinde patpat diye tabir edilen tarım araçları aldı. Teknoloji yüzünden semercilik ve eyercilik can çekişiyor diyebiliriz” dedi.

  At eyeri ve eşek semerinin 5 saatte yapılabildiğini ifade eden İsmail İnan, “Semer ve eyer için yünden yapılmış keçe kullanıyoruz. Bazen eski at eyerlerinden çıkan keçeleri de kullanabiliyoruz. Dışına eskiden deri kaplıyordum şimdi branda çekiyoruz. Üzerinde ağaç oluyor, eğerin kaymaması için göğüslük yapıyoruz yine rampa aşağıya inerken eyerin kaymaması için paldum denilen malzeme kullanıyoruz. Günümüzde atlar artık yolu olmayan engebeli yerlerde kullanılıyor. Yol olan her yerde patpat kullanılıyor. Hatta patpatlar artık bahçe içine bile girip yük alabiliyor” diye konuştu.

  Kendisinden sonra Fatsa ve çevresinde bu mesleği yapacak kimsenin kalacağına inanmadığını ifade eden İsmail İnan, “Benim 2 çocuğum var,  bu mesleği yapmıyorlar. Kardeşimin çocuğu da benzeri bir iş yapıyordu ancak o da yapmıyor. Amcamın çocuğu da vardı; ama şimdi kimse yapmıyor. Bu meslek bizim aile mesleği gibiydi, şimdi yok olmaya yüz tuttu maalesef. İleride zevk için bile at eyeri yaptırmak isteyen olsa bile bu işi yapan kalmadı” dedi.

Bu haber 937 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum