Reklam

ELVAN IŞIK GEZMİŞ: “FINDIK FİYATININ EN GEÇ 20 TEMMUZ’DA VE 105 TL OLARAK AÇIKLANMASI TÜM FINDIK BÖLGESİ ADINA TALEP EDİYORUM”

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş: "Fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da ve 105 TL olarak açıklanması tüm fındık bölgesi adına talep ediyorum."

ELVAN IŞIK GEZMİŞ: “FINDIK FİYATININ EN GEÇ 20 TEMMUZ’DA VE 105 TL OLARAK AÇIKLANMASI TÜM FINDIK BÖLGESİ ADINA TALEP EDİYORUM”

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş: "Fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da ve 105 TL olarak açıklanması tüm fındık bölgesi adına talep ediyorum."

ELVAN IŞIK GEZMİŞ: “FINDIK FİYATININ EN GEÇ 20 TEMMUZ’DA VE 105 TL OLARAK AÇIKLANMASI TÜM FINDIK BÖLGESİ ADINA TALEP EDİYORUM”
07 Temmuz 2023 - 16:04

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, "Tüm masraflarını dolarla yapıp fındığını TL ile satan çiftçimiz, fiyat belirsizliği nedeniyle zarar edecek. Biz, ‘Fındık, hakkını alacak’ dedik. ‘4 dolar’ dedik. ‘Maliyetler ancak böyle karşılanır, üretici biraz olsun nefes alır’ dedik. Mevcut iktidar, ‘Biz zaten hakkını veriyoruz’ dedi. Haydi verin şimdi hakkımızı. Elinizi tutan yok. Fındık üreticisi hakkını alsın, fındık 4 dolar olsun. 4 doların karşılığı, bugün itibarıyla 105 TL’dir. Fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da ve 105 TL olarak açıklanması tüm fındık bölgesi adına talep ediyorum. Giresun kalite fındığın da diğer fındık türlerine göre en az 5 TL fiyat farkı olmalı diyorum. Emek, en yüce değerdir. Üreticinin emeği asla göz ardı edilmemelidir" dedi.

Elvan Işık Gezmiş, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında fındık üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Gezmiş, şunları söyledi:

“BİZLER, FINDIKLA YAŞIYOR, YAŞAMSAL KARARLARIMIZI FINDIĞA GÖRE ALIYORUZ: 

Fındık, Giresun başta olmak üzere Karadeniz’imizin geçim kaynaklarının başında gelen ürünümüzdür. Bu sebeple fındık, bizim yaşam biçimimizi oluşturur. Kızlarımızın çeyiz parası, oğullarımızın asker harçlığıdır. Eylül ayında çocuklarımız, okul alışverişine fındık parasıyla gider. Düğünlerimiz, özel günlerimiz, fındık sonrası yapılır. Aslında yöre insanı, yani bizler, fındıkla yaşıyor, yaşamsal kararlarımızı fındığa göre alıyoruz.

FINDIK TARIMINDA DA VAR OLAN SOSYOEKONOMİK SORUNLAR ACİLEN ÇÖZÜM BEKLİYOR: 

Bizim, fındıkla köklü, kopmaz bir bağımız var. Dolayısıyla bizler, temel ihtiyaçlarımızı veresiye alır, hasat sonrası ödemesini yaparız. Biliyoruz ki her derde deva, üzerine türküler bestelenen fındığımız, dünyada söz sahibi olduğumuz, ülkemize hatırı sayılır döviz kazandıran yerli ve milli ürünümüzdür. Fakat maalesef ülkemizde diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındık tarımında da var olan sosyoekonomik sorunlar acilen çözüm bekliyor. Bu sorunların başında tarım girdi maliyetleri geliyor.

BİR DÖNÜMDEN ORTALAMA 75 KİLO VERİM ALDIĞIMIZ DOĞU KARADENİZ İLLERİNDE ÜRETİMİZ, MALİYETİ MAALESEF KALDIRAMAZ DURUMA GELDİ: 

Artan girdi maliyetleri nedeniyle üretici bahçesine gübre, ilaç alamaz hale geldi. Bu durum, üretimi son derece olumsuz etkiliyor. Biz dünyanın en kaliteli fındığını ürettiğimiz halde, maliyetleri kurtarmadığı için neredeyse fındığımız dalda kalacak. Gübreleme, ilaçlama, budama, yabani ot temizliği gibi pek çok maliyetin altında, bir dönümden ortalama 75 kilo verim aldığımız Doğu Karadeniz illerinde üretimiz, maliyeti maalesef kaldıramaz duruma geldi.

BAĞ-KUR PRİMİNİN ACİLEN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR: 

Ayrıca önemli bir sorunumuz; Giresun ve bölgemizde dikim alanlarının yaklaşık yüz yıllık ekonomik ömrünü doldurmak üzere olması sebebiyle fındık bahçelerimizin acilen yenilenmesi gerekiyor. Takdir ediyorsunuz ki fındığımızın sadece bölgesel değil aynı zamanda milli değerlerimizden birisi olması sebebiyle beklenen iyileştirme ve desteklemeler acilen yapılmalıdır. Bu arada, dünyadaki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 60’nın Türkiye’de gerçekleştirdiğinden yola çıkarsak fındığın ne kadar stratejik bir ihracat ürünü olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz. İnanın, fındık üreticileri BAĞ-KUR’unu ödeyemez hale geldi. Bir çiftçinin aylık BAĞ-KUR primi 4 bin TL, yıllık 48 bin TL. Ortalama 1-1,5 ton toplayan bir üretici, bu BAĞ KUR primini nasıl ödesin? BAĞ-KUR priminin acilen düşürülmesi gerekiyor.

DOĞU KARADENİZ’DEKİ FINDIK BÖLGESİ, EN ÇOK GÖÇ VEREN BÖLGE DURUMUNDA:

 Sadece ekonomik değil, fındıkta sosyolojik sorunlarda üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Gençler, BAĞ-KUR primlerini ödeyemediklerinden bahçeden uzaklaştı. Cennet gibi memleketlerini bırakıp büyük şehirlerde iş arayışına giriştiler. Fındık üretimi artık genç neslin geçimini sağlayamıyor. Giresun başta olmak üzere Doğu Karadeniz’deki fındık bölgesi, en çok göç veren bölge durumunda. Sonuç; Giresun nüfusunun yüzde 70’i göç etmiş durumda.

FİSKOBİRLİK’İMİZİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE YENİDEN ESKİ GÜNLERİNE DÖNMESİ ACİLİYET TAŞIYOR: 

Bununla da bitmiyor, fındıktaki bir diğer önemli sorun da tekel. Maalesef fındıkta oluşan Avrupa menşeili bir şirket, tekelci zihniyet oluşturmuş, Türk fındığını baskı altında tutuyor. Tekelci zihniyete karşı söylemden öte ciddi yaptırımlar uygulanmıyor maalesef. Yeni dönemde bu konunun üzerinde hassasiyetle durulması gerekiyor. Fındık üreticisinin kooperatifi olan ve Giresun’da bulunan FİSKOBİRLİK’imizin güçlendirilmesi ve yeniden eski günlerine dönmesi aciliyet taşıyor.

BÖLGEDEKİ FINDIK BAHÇELERİNİN ÇOĞU ENGEBELİ VE DİKTİR:

Yaşamımızda bu denli önemli olan fındığımızı daldan toplamaya çok kısa bir zaman kaldı. Fındık işi zordur, büyük emek ister. Bölgedeki fındık bahçelerinin çoğu engebeli ve diktir. Kurutulması zordu. Güneşli gün arar dururuz. Hal böyle olunca fındık maliyetinin karşılanması, üreticinin de emeğinin bu maliyetin üzerine eklenmesi gerekiyor.

ULUSAL BİR FINDIK ŞURASI, FINDIĞIN ANAVATANI GİRESUN’DA TOPLANSIN: 

Fındık fiyatı, geciktirilmeden, en geç 20 Temmuz’da açıklanmalıdır. Buna bağlı olarak fındık işçisinin yevmiyesi belirlenmelidir. TMO’nun fındık alımlarında yarattığı sorunlar artık bir son bulmalı, üretici günlerce fındığını satmak için TMO kuyruklarında beklememeli, çile çekmemelidir. Ayrıca fiyat, FINDIK-SEN, Ziraat Odası, çiftçi dernekleri gibi üretici örgütlerin yöneticileriyle görüşülerek ortak alınmalıdır. Fındık politikalarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Ulusal bir fındık şurasının, fındığın anavatanı Giresun’da toplanarak yeni bir strateji ve istikrarlı politika oluşturulmasını öneriyorum. Fındığın maliyeti dikkate alınmadan açıklanacak bir fiyat, yöremiz insanının emeğini hiçe saymaktır. Zaten darda olan ekonomimizi yerle bir eder.

FINDIK ÜRETİCİSİ HAKKINI ALSIN, FINDIK 4 DOLAR OLSUN: 

Tüm masraflarını dolarla yapıp fındığını TL ile satan çiftçimiz, fiyat belirsizliği nedeniyle zarar edecek. Biz, ‘Fındık, hakkını alacak’ dedik. ‘4 dolar’ dedik. ‘Maliyetler ancak böyle karşılanır, üretici biraz olsun nefes alır’ dedik. Mevcut iktidar, ‘Biz zaten hakkını veriyoruz’ dedi. Haydi verin şimdi hakkımızı. Elinizi tutan yok. Fındık üreticisi hakkını alsın, fındık 4 dolar olsun. 4 doların karşılığı, bugün itibariyle 105 TL’dir. Fındık fiyatının en geç 20 Temmuz’da ve 105 TL olarak açıklanması tüm fındık bölgesi adına talep ediyorum. Giresun kalite fındığın da diğer fındık türlerine göre en az 5 TL fiyat farkı olmalı diyorum. Emek, en yüce değerdir. Üreticinin emeği asla göz ardı edilmemelidir.”

ankahaber.net

 

Bu haber 916 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum