Güvendi, hayvancılık sektöründe istihdam edilecek insan kaynağı sıkıntısına dikkati çekti.
Türkiye’de 50 bin çobana ihtiyaç bulunduğunu belirten Güvendi, insanların bu işi yapmak istemediğini ifade etti. Güvendi, “Hayvancılık sektörünün sürdürülebilmesi için Suriyeli ve Afganistanlı sığınmacılara kayıtlı bir şekilde çoban olarak çalışma izni verilmeli. Daha önce bu sektörde çalışmış olanlar başta olmak üzere eğitim sertifikaları verilebilecek projeler geliştirilmeli” diye konuştu.
Güvendi, çobanların şu an 3 bin 500-5 bin lira ücretle çalıştıklarının altını çizerek, bu mesleğin artık “sürü yöneticiliği” olarak adlandırıldığını söyledi. Güvendi, “Ben çobanı tercih ederim. Çobanlık peygamberlik mesleğidir. Çoban kelimesine sahip çıkmamız lazım. Çiftçiler artık mevsimlik işçi bulmakta da zorlanıyor. Sığınmacıları kaçak çalıştırmak istemiyorlar, bu insanları tarlada da çalıştırmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Sığınmacıların çobanlık yapabilmesi için bir istihdam politikası oluşturulması gerektiğini dile getiren Güvendi, “Bunun özelliği şu; bunlar zaten bizde açığı olan kısımlar, yani bir başka işçiyi dışarıda bırakmayacak. Aile işletmeciliğinin üzerine çıkan her koyun üreticiliği işletmesinde insan kaynağı sıkıntısı var. Çobanlığı meslek olarak yapan insanlara ihtiyaç var” dedi.
YORUMLAR