Reklam

Çinliler Türk fındığını sevdi

Daha önce damak zevklerine uymadığı gerekçesi ile pek fazla fındık tüketimi yapmayan Çinliler, şimdilerde Türkiye’den fındık ihracatı gerçekleştirmek için çalışmalara başladı.

Çinliler Türk fındığını sevdi

Daha önce damak zevklerine uymadığı gerekçesi ile pek fazla fındık tüketimi yapmayan Çinliler, şimdilerde Türkiye’den fındık ihracatı gerçekleştirmek için çalışmalara başladı.

Çinliler Türk fındığını sevdi
16 Mayıs 2016 - 11:53

Çin’de yılda 5 milyar dolar gıda ve tarım ürünü ithal eden ve bu ithalatın bir bölümünü artık Türkiye’den gerçekleştirmek isteyen firmaların üst düzey yetkilileri Antalya’ya geldi. Heyet, Türkiye’den kiraz, limon, nar, fındık, kuru incir, kuru kayısı, zeytin, zeytinyağı, un, süt tozu, bal ve tavuk satın almak istediklerini belirttiler. Çin’de gıda ve tarım ürünleri ticareti yapan ve 8 kişiden oluşan heyet Antalya’dan önce İstanbul, Ankara ve Nevşehir’de incelemeler gerçekleştirdi.

BAİB’de düzenlenen toplantıda Türkiye’yi temsilen Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, toplantının açılış konuşmasında Çin heyetine Türkiye’nin yaş sebze meyve üretimi ve ihracatı hakkında bilgi vererek başladı.

Türkiye’nin meyve sebze üretiminin 46 milyon ton olduğunu kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Üretim anlamında dünyada beşinci, Avrupa’da ise birinciyiz. Tarım ürünleri ihracatımız 2 milyar dolar. Yaş meyve sebze ihracatımız 3 milyon tonun üzerinde” dedi.

GERÇEKLEŞİRSE TÜRKİYE YAŞ SEBZE İHRACATINDA 1.SIRAYA YÜKSELİR

Dünya yaş meyve sebze ihracatında İspanya’nın birinci sırada yer aldığını söyleyen BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye 13.sırada. Eğer bu görüşmeler sonrasında işbirliğini gerçekleştirirsek Türkiye yaş meyve sebze ihracatında birinci sıraya yükselir. En çok domates ihraç ediyoruz ve üretiminin en yoğun olduğu yer Antalya.

İhracatımızın ikinci sırasında mandarin yer alıyor. Mandarin de Adana, Mersin, Hatay ve Ege Bölgesinde yetişiyor.

Akdeniz’de portakal ve limon üretilip ihraç ediliyor. Ege, üzüm üretiminin ve ihracatının yoğun olduğu bölge.

Kiraz, Türkiye’nin her yerinde üretiliyor. Mayıs ayında başlayan kiraz üretimi Temmuz ayı sonuna kadar sürüyor. İspanya’da ve başka ülkelerde kiraz üretimi 1 ayı geçmez ama bizde sezon 2.5 ay. Nar da bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen bir ürün. Karadeniz dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği bölge” diye konuştu.

Üç milli bayramda fındık tüketiliyor

Konuşmaların ardından heyette bulunan Çinli ithalatçılar; kiraz, zeytinyağı, fındık, portakal, hakkında detaylı bilgi aldılar. Özellikle Temmuz’dan Şubat ayına kadar olan dönemde 3 milli bayramları olduğunu açıklayan Çinliler, bu dönemde ülkelerinde ciddi oranda fındık tüketildiğini açıkladılar.

Portakalı ise Avustralya’dan temin ettiklerini belirterek, bu ülkeden aldıkları ürünlerin tek cins olmasından yakındılar.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ise Türkiye’de birçok çeşit portakal olduğunu kaydederek, ürünlerinin kalitesine ve lezzetine vurgu yaptı. Toplantıda kısa süre sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin karantina şartlarını oluşturmak için Çin’e gideceği kaydedildi.

BAİB hizmet binasında sektör temsilcileri ile görüşen Çinli gıda ve tarım ürünü ithalatçıları toplantının ardından önce yemek yedi ardından üretim ve paketleme alanlarında incelemeler gerçekleştirdi. 

Bu haber 2038 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum