ÇiftçiExpress
Çimlerin kesilmesi sırasında aldığımız koku da bir tür savunma mekanizmasının sonucudur. Bıçağın bitkiyi kesmesi ile serbest kalan bir enzimden kaynaklanır. Bu enzim, tıpkı insanlardaki terleme gibi bir “stres işareti”dir. Çim, kesildiğinde “cis-3-hexenal” isimli bir bileşik salgılar. Ancak cis-3-hexenal, sadece çimler kesildiğinde değil doğada pek çok yerde karşımıza çıkar.
Çileğin şekerli kokusunun; elma suyunun rayihasının, bazı baharatların, zeytinin, bazı alkol türlerinin kokusunun kaynağı bu bileşendir. Hatta gıda endüstrisinde bazı ürünlere, lezzet katmak için yapay olarak cis-3-hexenal bileşeni eklenir.
Az önce bunun bir stes ve uyarı işareti, olduğunu söyledik. Fakat “Uyarı işareti” denilince, akıllara diğer çimlerin uyarılması gelir.
Uyarıyı alan çimler, sığınaklara saklanamayacaklarına göre bu işaret dostları değil, düşmanları uyarmak için verilmiş olmalı öyle değil mi? Bu koku, ilk olarak yasemin bitkisinde tespit edildiğinden kokuya “jasmonic asid” adı verilmiştir. Bu kokuyu alan bitki yiyen böcekler, eşek arıları vb. bitkiden uzaklaşırlar. Yani bizim bayıldığımız taze kesilmiş çim kokusu, bitkilerin milyonlarca yıl süren evrim sürecinde geliştirdiği savunma mekanizmalarından biridir.
Kaynaklar: Science Daily University of California,
Santa Barbara Science Lin Research Texas A&M University
YORUMLAR