Doğan, 2014 yılında bölgede bir kuraklık yaşandığını ifade ederek, “Özellikle kuru şartlarda tarım yapılan alanlarda istediğimiz verimi alamadık. Diğer yıllara göre 3’te bir verim alabildik. Tabi bu çiftçilerimizi zor durumda bırakıyor. Maalesef kuru tarımda 3-4 yılda bir çiftçilerimiz böyle sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunu yaşadığı zaman çiftçilerimiz bu sefer ancak 2 yılda kendine gelebiliyor. Bölgemizde sulu tarım da yapılmaktadır. Sulu tarımda genelde mısır ekimi yapılıyor. Mısır ekimi Batman’da ve ilçelerde yapılıyor. DSİ’nin sulama kanalıyla yapılan suluma yerlerinde ekimi yapılıyor. Bunda bir sıkıntımız yok.” dedi.
“Yakıtta, gübrede, ilaçlarda ciddi bir pahalılık söz konusudur”
Geçen sene kuraklık nedeniyle ciddi bir sıkıntı çektiklerini vurgulayan Doğan,“Tarım Bakanlığının Batman ve ilçeleri için hububata prim ve gübre, mazot için toplam 30 milyon civarında bir ödeneği geldi. Bu tarımsal üretimde Tarım Bakanlığının çiftçilerimize verdiği bir destektir. Önemlidir ama üreticilerimizin ciddi anlamda üretim yapabilmesi için yeterli değil. Girdi olarak Türkiye neredeyse dünyada en pahalı girdileri kullanan ülkedir. Yakıtta, gübrede, ilaçlarda ciddi bir pahalılık söz konusudur. Çiftçilerimiz bu anlamda dünya çiftçileriyle rekabet edememektedir.” diye konuştu.
“Girdilerin yüksek olması bölgede pamuk ekimini bitirdi”
Çiftçilerin, yeterince ve istediği kalitede üretim yapamadığını ifade eden Doğan, “Bunun sebebi, girdilerin çok yüksek olmasıdır. Mazotun, gübrenin fiyatı çok yüksektir. Bu da çiftçilerimizi zorlamaktadır. Bunun en son örneği pamukçuluktur. Bölgemiz yoğun olarak pamuk ekilen bir bölgeydi. Her ne kadar ilk etapta Çukurova’da bir pamuk üretimi başladıysa da bölgemizde son yıllarda 1985 ile 1995 yılları arasında ciddi bir pamuk üretimi söz konusuydu. Ancak çiftçilerimiz girdilerin çok pahalı olması sebebiyle diğer komşu ülkelerin çiftçileriyle baş edemediler. Çiftçilerimizin girdisi gelirini karşılayamadığı için çiftçilerimiz pamuk üretimini bırakmıştır. Bu böyle devam ederse bu sorun diğer hububata da yansır. Çünkü girdiler gerçekten çok yüksektir.” ifadelerini kullandı.
“Tarım Bakanlığı’ndan beklentimiz, üretim girdilerinin artırılmasıdır”
“Bugün ülkemize Hindistan’dan, Çin’den pamuk ithalatı yapılıyor” diyen Doğan, “Çünkü orada girdiler, iş gücü, gübreler ucuzdur. Oradaki çiftçiler çok daha ucuza üretim yapabilmektedir. Onların ülkemizde sattığı fiyata biz üretim bile yapamıyoruz. Dolayısıyla çiftçilerimizin dünyadaki diğer üretim yapan çiftçilerle rekabet gücü bu noktada çok geride kalıyor. Tarımsal üretimde yağışlar bu sene çok iyiydi. İlkbaharda da iyi bir yağış alırsak inşallah bu sene kuru tarımda iyi bir verim, üretim sağlayacağız. 2015 yılında Tarım Bakanlığı’ndan beklentimiz, üretim girdilerinin artırılmasıdır. Geçen Başbakanımız açıkladı, yüzde 5 oranında bir artış söz konusuymuş. Bu çok düşük bir artıştır. Çiftçilerimizin dünyadaki çiftçilerle rekabet edebilmesi için bunun en az yüzde 25 olması gerektiğini düşünüyorum.”
YORUMLAR