BEYEFENDİ VE NAZİK BİR İNSAN BAŞHEKİM “GÜNDÜZ ÇELEBİOĞLU”

Rahmetli Dr. Gündüz Çelebioğlu, Ordu'da yıllarca Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Röntgen Uzmanlığı yaptı.

BEYEFENDİ VE NAZİK BİR İNSAN BAŞHEKİM “GÜNDÜZ ÇELEBİOĞLU”

Rahmetli Dr. Gündüz Çelebioğlu, Ordu'da yıllarca Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Röntgen Uzmanlığı yaptı.

BEYEFENDİ VE NAZİK BİR İNSAN BAŞHEKİM “GÜNDÜZ ÇELEBİOĞLU”
24 Mart 2021 - 22:09

NAİM GÜNEY

Rahmetli Dr. Gündüz Çelebioğlu, Ordu'da yıllarca Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Röntgen Uzmanlığı yaptı. Beyefendiliği, nezaketi, büyük ile büyük, küçük ile küçük oluşu, hastalarına olan ilgisi ve de hoş sohbetleri halâ unutulmadı.       
1918 yılı Ordu Perşembe ilçesi, Çandır köyü doğumlu olan Gündüz Çelebioğlu, İlkokulu Perşembe yatılı okulunda, Orta mektebi ise Ordu’da bitirmiştir. Liseyi abisinin yanında okumuştu. Gündüz Bey abisinin memuriyeti ve tayini dolayısıyla Liseyi Sivas ve Afyon’da tamamlamıştı.
Röntgen Uzmanı Gündüz Çelebioğlu, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden 1946 yılında Doktor olarak mezun olmuştu. Gündüz Çelebioğlu Tıp fakültesinde okurken akşamları İstanbul şehir Tiyatrolarında teşrifatçılık yapar, gündüzleri de Tıp Fakültesinde derslere girerdi. İstanbul Şehir Tiyatroları Başrejisörü rahmetli Muhsin Ertuğrul 20 sene sonra ilk defa Ordu’ya gelince ilk sorduğu Dr. Gündüz Çelebi olmuştu. Ve onun için şöyle demişti: “Gündüz’ü çok severdim. Çünkü çok beyefendi bir çocuktu. Altı yıl Tıbbiyede hem okudu hem de geçimini sağlamak için yılmadan bizim tiyatrolarda teşrifatçılık yaptı…”
Vatani görevini Yedek subay Doktor olarak yaptıktan sonra, ilk kez Fatsa Sıtma Savaş Tabibi olarak atanmıştı. 3 yılı Ünye’de toplam 6 yıl Fatsa Sıtma Savaş Tabipliği hizmetini başarı ile yürüten Doktor Çelebioğlu, adına “Sıtma” denilen o menhus (uğursuz) hastalığın kökünden kazınmasına başlıca etken olmuştur.
1948-1954 yılları arasında Fatsa ve Ünye’de yaşayan insanların sağlığı için, en ilkel ulaşım araçlarıyla köy köy, hatta ev ev, çok kez de yürüyerek yol almak suretiyle, bazen at sırtında dolaşan Doktor Gündüz Çelebioğlu, vatandaşlara unutulmaz hizmetler yapmıştı.
Elazığ Sıtma Savaş Tabipliğinde de görev yapan Doktor Gündüz Çelebioğlu yapılan teftişlerde üstün başarı gösterince Konya, Niğde ve Isparta illerini kapsayan geniş bir bölgeye terfi ettirilerek, Sıtma Savaş Bölge Başkanı olarak atanmıştı. Buradan da kendi arzusu üzerine Trabzon, Ordu, Giresun ve Rize illerini kapsayan Doğu Karadeniz Bölge Başkanı olarak atanmıştır. 
Doktor Gündüz Çelebioğlu, doğduğu yöresine Sıtma Bölge Başkanı olarak tekrar geri dönünce; 16 Temmuz 1956 tarihli Fatsa "Doğruluk" Gazetesi, onun için bir yorum haber yayınlamıştı. Fatsa Doğruluk Gazetesi, Fatsa'da Sıtma Savaş Doktoru olarak görev yaptığı geçmiş yıllarda Doktor Gündüz Çelebioğlu'nun çok başarılı olduğunu, sivrisineklerin ve karasineklerin kökünü kazıdığını, insanların Sıtma olmasını önlediğini, övgüyle bahsediyordu.
Fatsa Doğruluk Gazetesi "Doktor Gündüz Çelebioğlu, Fatsa'dan görev için ayrılınca yine hastalık saçan sivrisinekler ve karasineklerin çoğalmasıyla halkın sıtma hastalığına duçar olduğunu, Doktor Gündüz Çelebioğlu gibi fedakâr ve çalışkan hekimleri vatandaşın mumla aradığını anlatıyor. 
Ordu Devlet Hastanesinde 18 yıl Röntgen Uzmanı olarak görev yapan Doktor Gündüz Çelebioğlu, yine aynı hastanede 1975’li yıllarda 5 yıl boyunca Başhekimlik ve Ordu Sağlık İl Müdürlüğü yapmıştı. 
O zor ve yokluk yıllarında yeni kurulan Devlet Hastanesinde Baş hekimlik yaparken hastaların rahat etmesi için oldukça yoğun bir şekilde hizmet vermişti. Rahmetli Dr. Gündüz Çelebioğlu aynı zamanda hastanenin etrafındaki geniş boş alanda çam ağaçların olması için yüzlerce çam fidanı diktirecek kadar doğa sevgisi vardı. Dikilen çam fidanlarının olumsuz dış etkilerden korunamadığı için fidanların kurumasına oldukça üzülüyordu. 
O sırada bir rahatsızlığı için Devlet Hastanesine yatan Hacı Osman Bedir Ağa oldukça hayırsever bir insandı. Durumu anlayan Hacı Osman Bedir'in adamları çam fidanları için 100 tane düzgün akasya kazığı ve acil ihtiyaç duyulan iki adet Oksijen bağlama cihazını getirip hastaneye bağışlayınca Rahmetli Dr. Gündüz Çelebioğlu çok mutlu olup sevinmiş ve gazeteye ilan vererek nazikçe teşekkür etmeyi bir borç bilmişti. Evli ve üç çocuk babası Doktor Gündüz Çelebioğlu'da 20 Kasım 1995 tarihinde 77 yaşında vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Işıklar içinde yatsın!.. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun. Işıklar içinde yatsın!.. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyoruz! 

GUZELORDU YEREL TARİH ARAŞTIRMALARI

Bu haber 1915 defa okunmuştur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum