Tavır almak / Tarafını seçmek
Modern dünyanın en önemli yeteneklerinden biri, bir olay veya durum karşısında tavır alarak bunu savunmaktır. Bu yeteneğin çocukluk çağlarında gelişmesi gerekir. Bunun için aile içinde çocuğun fikirlerinin önemli olduğunun gösterilmesi gerekir. Çocuğunuz onları dinlediğinizi ve anladığınızı bilmelidir. Bunun için konuşmalarınızda ilgi gösterip fikirlerini ifade etmeleri için onları cesaretlendirin. Alaycı cevaplar vermekten kaçının ve onaylayıcı ifadelerde bulunun.
Çocuklar o an ilgilendikleri şeye odaklanmak isterler; bu yüzden onlara bir şeyler öğretmeye çalışırken heyecanlanacakları bir aktivite yaptırın. Örneğin harfleri öğretirken kaldırımlara tebeşirle yazdırın ya da oyun hamurundan harf yaptırın. Odaklanmalarına yardımcı olmak için onlarla vakit geçirirken onlara odaklanın ve örnek olun. Yine masa oyunları, resim ve puzzle gibi araçlarla konsantrasyonlarını artırabilirsiniz.
Öz güven
Çocuğunuz bir şeyleri kendi başına yapmaya ne kadar erken başlarsa, özgüveni de o kadar yüksek olur. Öz güvenleri arttıkça karşılarına çıkan zorluklarla baş etmeleri kolaylaşır. Bırakın çocuğunuz kendisi giyinsin, ayakkabılarını bağlasın, oyuncaklarını yerine koysun ve döktüklerini temizlesin. Bunları yaparken yanlışlarını cezalandırmayın, doğrularını ödüllendirin.
Takım oyuncusu olmak
Çocuğunuza erken yaşlarda toplumda (okulda, parkta, kreşte) bazı kesin kuralların olduğunu ve bu kurallara uyulduğunda diğerleri ile iyi ilişkiler kuracağını açıklamalısınız. Bu kurallardan biri de takım oyuncusu olmak; yani işbirliği yapmak. Ancak birlikte çalışmayı ve işbirliği yapmayı öğretirken çocuğunuzu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın. Bunun yerine takımdaki her oyuncunun görevleri olduğunu ve herkesin üzerine düşeni yaptığında takım çalışmasının gerçekleştiğini anlatın.
Yabancı dil
Çocuğunuzla en az 2 dilde iletişim kurmaya çalışmak ona ileriki yıllarda büyük avantajlar sağlar ve kültürel ufuklarını genişletir. Sonuçta bir başka kültürü öğrenmek o kültürün dilini öğrenmekten geçer, değil mi?
Öz düzenleme
Bu beceriyi kazanması çocuğunuzun hem erken yaşlarında hem de ilerleyen yıllarda hedeflerine ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Peki öz düzenleme becerisi nasıl kazanılır? Öncelikle günlük ve haftalık planlamayla. Ancak bu planlama yapılırken çocuğun sorumlulukları ve oyun zamanı arasında denge
YORUMLAR